Hozzávalók a töltelékhez:
0,5 kg darált dió/mák
30 dkg cukor
2 ek. méz
1 db citrom reszelt héja
2 dl forró tej
ízlés szerint mazsola
Hozzávalók a tésztához:
1 kg finomliszt
50 dkg margarin
10 dkg cukor
3 db tojás sárgája
30 g élesztő
kevés hideg tej
csipet só
kis doboz tejföl
A töltelék összeállításával kezdjük. A hozzávalók keverjük össze jó alaposan, majd öntsük nyakon a forró, de nem forralt tejjel. Tegyük félre, hogy kihűljön egy kicsit. Ennyi töltelék 2-2 rúd bejglihez lesz elegendő. Amíg a massza pihen, készítsük elő a tésztáját is. A lisztet, a margarint, a cukrot, a tojássárgákat, a tejfölt keverjük össze egy nagy tálban, adjunk hozzá egy csipetnyi sót is. Az élesztőt külön tálban, kevés tejjel keverjük el. Fontos, hogy a tej hideg legyen.
Ha megvagyunk, adjuk ezt is a tésztához. Jól dolgozzuk össze, majd osszuk négy részre. Téglalappá nyújtsuk őket, majd középre tegyük a tölteléket. A téglalap szélén maradjon hely, majd óvatosan tekerjük fel. Kenjük le a tetejét tojássárgájával, majd tojásfehérjével, villával szurkáljuk meg a tetejét. Előre melegített, 150 fokos sütőben kb. 45 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy megfelelő-e, de ha a teteje már szép barna, akkor kivehetjük.
Nincs szükség kelesztésre és 12 perc alatt megvan, szinte elronthatatlan. A karácsonyi őrületben kincset ér egy ilyen recept, hiszen oly kevés az időnk, és oly sok a tennivaló.
A kekszet por állagúra törjük, hozzáadjuk a felolvasztott vajat és egységes masszává dolgozzuk. Ez képezi majd a torta alapját, amit a sütőpapírral kibélelt kör alakú forma aljá...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűKeksz: Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Egy nagy tálban keverd kézi vagy gépi habverővel krémesre a vajat. Dolgozd össze a porcukorral, majd ha összeállt, keverd bele a kukorica...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztát öt részre osztom és pihentetem, amíg a töltelékek elkészülnek. Tepsit zsírorom, lisztezem. A tésztát tepsi méretre nyújtom. Az első réteg tésztára kerül a máktöltelé...
Elkészítési idő: 2-3 óra Nehézség: Közepes