Hozzávalók a töltelékhez:
0,5 kg darált dió/mák
30 dkg cukor
2 ek. méz
1 db citrom reszelt héja
2 dl forró tej
ízlés szerint mazsola
Hozzávalók a tésztához:
1 kg finomliszt
50 dkg margarin
10 dkg cukor
3 db tojás sárgája
30 g élesztő
kevés hideg tej
csipet só
kis doboz tejföl
A töltelék összeállításával kezdjük. A hozzávalók keverjük össze jó alaposan, majd öntsük nyakon a forró, de nem forralt tejjel. Tegyük félre, hogy kihűljön egy kicsit. Ennyi töltelék 2-2 rúd bejglihez lesz elegendő. Amíg a massza pihen, készítsük elő a tésztáját is. A lisztet, a margarint, a cukrot, a tojássárgákat, a tejfölt keverjük össze egy nagy tálban, adjunk hozzá egy csipetnyi sót is. Az élesztőt külön tálban, kevés tejjel keverjük el. Fontos, hogy a tej hideg legyen.
Ha megvagyunk, adjuk ezt is a tésztához. Jól dolgozzuk össze, majd osszuk négy részre. Téglalappá nyújtsuk őket, majd középre tegyük a tölteléket. A téglalap szélén maradjon hely, majd óvatosan tekerjük fel. Kenjük le a tetejét tojássárgájával, majd tojásfehérjével, villával szurkáljuk meg a tetejét. Előre melegített, 150 fokos sütőben kb. 45 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy megfelelő-e, de ha a teteje már szép barna, akkor kivehetjük.
Nincs szükség kelesztésre és 12 perc alatt megvan, szinte elronthatatlan. A karácsonyi őrületben kincset ér egy ilyen recept, hiszen oly kevés az időnk, és oly sok a tennivaló.
Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert egész tojásokat, az élesztőt, a porcukrot és a sót, majd tejjel gyorsa...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűJoghurtot az eritrittel, és 1 csepp vanília aromával keverd össze, a kávét meg 1 csepp rumaromával ízesítsd. Az abonetteket mártsd bele a kávéba, és rétegezd a joghurttal. Végén sz...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézTészta: - Kovászt készítünk: Az élesztőt pici cukorral (kb 1 kk), pici liszttel (1 kk), pici langyos tejjel (kb 0,5 dl) felfuttatjuk. Langyos helyen hagyjuk állni. - A margarint...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: Nehéz1. A citrom levét 1,25 dl vízbe facsarjuk, majd a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel együtt magas hőfokon felforraljuk. 2. Közben a megmosott körtékből darabonként 7-8 szép s...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes