4 kacsacomb, só, őrölt bors, néhány rozmaringágacska (ha nincs friss, jó a szárított rozmaring is), 5-6 gerezd fokhagyma.
A kacsacombokat nagyon alaposan megtisztítjuk. A bőrös oldalát kicsit bevagdoshatjuk. A húst megsózzuk, megborsozzuk, és egy lefedhető hőálló tálba vagy magasabb falú tepsibe rakjuk. (Az edény akkor legyen, hogy a kacsacombok éppen beleférjenek, ne maradjon sok üres hely.)
A combokra rászórjuk a megtisztított fokhagymagerezdeket, a rozmaringágacskákat, a húsra öntünk 3 deci vizet, aztán az edényt lefedjük vagy a tetejével vagy alufóliával, és kb. 140 fokon három órát sütjük. Sülés közben a combokat néha megforgathatjuk.
A sülő húsból a lassan kiolvad a kacsazsír, így a combok tulajdonképpen viszonylag alacsony hőmérsékleten a saját zsírjukban sülnek meg vajpuhára, zamatosra.
A sütési idő végén a húst kivesszük az edényből. A visszamaradó kacsazsírt leszűrve hűtőgépbe tesszük (fölhasználhatjuk más ételekhez).
Amíg a kacsa sül, elkészítjük a párolt káposztát.
Hozzávalók:
1 közepes fej lilakáposzta, 1 fej lilahagyma, cukor, só, ecet, őrölt kömény, 2 babérlevél, 2 evőkanál étolaj.
Elkészítés:
A káposztát legyaluljuk vagy nagyon vékony csíkokra vágjuk. A hagymát megpucoljuk és vékonyan fölkarikázzuk, vagy apró kockákra vágjuk.
Egy fazékban az olajon elkezdjük üvegesre sütni a hagymát. Hozzáadunk 2 evőkanál cukrot, és állandóan kevergetve együtt sütjük 2-3 percig. Ekkor beleforgatjuk a káposztacsíkokat, kicsire vesszük a lángot, megsózzuk a káposztát, két evőkanál ecetet adunk hozzá, beleteszünk két babérlevelet, 1 kiskanál őrölt köményt és aláöntünk kb. 1 dl vizet, aztán lefedjük, és megpároljuk. Közben gyakran megkeverjük, és ha nem enged elég levet a káposzta, úgy a időnként öntünk alá némi vizet. A főzés folyamán a káposzta alatt legyen mindig egy kis lé, aminek a főzés végére kell elfőnie.
Amikor a káposzta megfőtt, utánaízesítjük sóval, cukorral vagy ecettel ízlés szerint.
A megsült kacsacombokat a párolt lilakáposztával és hagymás krumplival tálaljuk.
A csirkemellet szeleteljük kevés zsiradékon elő pirítjuk --Egy magas falú tepsit vagy jénait zsiradékkal kikenünk, a sütőt előmelegítjük 175 fokra. --A krumplit meghámozzuk és...
Elkészítési idő: 60 percA krumplit kb 1 centi vastag szeletekre felvágjuk, majd hideg vízben felforraljuk. 5 percig rotyogtatjuk, lecsepegtetjük, hűlni hagyjuk. A fokhagymát gerezdekre bontjuk, megpucolju...
Elkészítési idő:A kukoricakeményítőt, a fűszereket és a sütőport összekeverjük és belemártjuk a húsokat. Majd hűtőbe tesszük 1 órára. Megcsináljuk a második panírt: a kukoricakeményítőt, a sütőpor...
Elkészítési idő: 60 perc