1.5 kg pulykamell (vagy 2 kg-os)
20 dkg szeletelt bacon
4 gerezd fokhagyma (vagy 5 gerezd)
50 dkg körte
5 dkg alma
30 dkg aszalt szílva
só
fehér bors
- See more at: http://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/karacsonyi_pulykamell#sthash.QhUaiX5v.dpuf
Az egyben lévő pulykamellet, a közepén lévő a természetes "szétválasztható zsebben" bőven megtöltjük a bacon szeletekkel, sózzuk, borsozzuk. Visszazárjuk, majd 2-3 hústűt felülről beleszúrunk rögzítésnek. Az egész darab mellet kívülről is fűszerezzük, ugyanazokkal a fűszerekkel (só, bors). Hegyes késsel a tetején kis lyukukat "döfünk" és azokba tesszük a negyedelt fokhagymagerezdeket.
Belehelyezzük az egész mellet egy méreteben jócskán nagyobb jénai vagy cseréptálba, alá pár szelet bacont tehetünk vagy egy evőkanál olajat. A tetejét bőségesen betakargatjuk bacon szeletekkel.
A gyümölcsöket (körte, alma) megpucoljuk, kb. negyedeljük, ha túl nagyok, nyolcadoljuk, és vegyesen az aszalt szilvával az egész mellet körbeborítjuk. Csak a bacon csíkok látszanak majd ki középen a mell tetején. Ne izguljunk, a gyümölcs teljesen összepárolódik. Az egészre öntünk kb. 2-3 dl bort (ki milyet kedvel, a gyümölcs zamatára gondoljunk, azért). Nekem a száraz, tömör vörös jön be, az aszalt szilva miatt, amiből még köret is lesz.
Az egészet előző este összekészíthetjük, lefedve hűtőbe téve, másnap már mehet is a sütőbe.
Alufóliával letakarva 180-200 fokos sütőben 2 órát sütjük.
Ajánlatos tűs hőmérőt is beledöfni. A végén a fóliát levéve 20 percig pirosítjuk.
Garantált a siker!
Köretnek vörösborban p
- See more at: http://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/karacsonyi_pulykamell#sthash.QhUaiX5v.dpuf
A húst megtisztítjuk, és hosszában magunk elé fektetjük. Oldalról, körülbelül egy centiméterrel a vágódeszka felett elkezdjük bevágni a húst. Mielőtt levágnánk szeletnek, kb. 1 ce...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA tésztához a langyos tejben feloldjuk a szalalkálit, majd a többi hozzávalóval együtt összedolgozzuk. 4 részre osztjuk, és lapokat sütünk (kb. 30x35 cm). A krém...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűSzétválasztjuk a tojásokat. A liszthez hozzákeverjük a sütőport és a zsemlemorzsát. A tojás fehérjét kemény habbá verjük. Beleadagoljuk kanalanként a cukrot, majd cseppenként az ol...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A vajat egy lábosban megolvasztjuk és felforrósítjuk. 2. Rádobjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, kissé megsózzuk és lepirítjuk. 3. Ezután hozzáadjuk a megmosot...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű