fél kg kelkáposzta
25 dkg sárgarépa
25 dkg krumpli
2 pár virsli
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 ek olaj
2 erőleveskocka
frissen őrölt bors
1 kk majoranna
1 kk köménymag
A levesbetéthez:
2 dl liszt
1 tojás
5 dkg szalonna
1 fej hagyma
1 ek sós paprikakrém
A hagymát apróra vágjuk, a répát karikára, a krumplit kockára, a kelkáposztát laskára.
1 ek olajon üvegesre pároljuk az egyik fej hagymát, hozzáadjuk a répát és a krumplit.
Kevés vízzel félpuhára pároljuk.
Felöntjük, ne legyen nagyon híg!
Adjuk a leveskockákat, fűszerezünk.
Adjuk a kelkáposztát, majd a tésztát.
Amikor a tészta is kifőtt, adjuk a karikára vágott virslit, még egyet forr, tálalunk.
A levesbetét készítése:
Amíg a répa és a krumpli párolódik a másik ek olajon kiolvasztjuk a kockára vágott szalonnát, a pörcöt kiemeljük.
Üvegesre pároljuk a másik fej apróra vágott hagymát.
A sós, darált paprikakrémmel elkeverjük, hűlni hagyjuk.
2 dl lisztből 1 tojással, csipet sóval tésztát gyúrunk, jól összedolgozzuk.
Nagyon vékonyra nyújtjuk.
A paprikás hagymával kenjük a tésztát.
A szélét 1 cm szélesen visszahajtjuk, a hajtás mellett végigvágjuk, és ebből a visszahajtott szalagból masnicskákat kötünk.
A masnik után elvágjuk a tésztát, újabb masnit kötünk, megint vágunk.
Ha elfogy a szalag megint visszahajtunk, vágunk, csomózunk, vágunk, és így tovább − macerásabb leírni, mint megcsinálni!
A csomócskákat a munkalap lisztezett részére gyűjtjük, időnként lisztet szórunk rá, hogy össze ne tapadjanak.
Amikor az összes tésztából csomócskákat formáztunk a leveszöldségek is puhák már, a leveshez adjuk a tésztát.
A szalonnát és a kolbászt kisebb kockákra vágjuk, és egy nagyobb lábasban a sertészsíron elkezdjük pirítani. A zöldségféléket megtisztítjuk, és felkockázzuk. A szalonnára elő...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesElkészítése: 1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk géppel vagy kézzel, majd 15 percre a fagyasztóba tesszük. Ha géppel gyúrjuk a tésztát (például dagasztófejj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA gombát tisztítsuk meg és vágjuk cikkekre. A hagymát vágjuk finomra. Forrósítsuk fel az olajat és pirítsuk meg rajta a hagymát. Majd adjuk hozzá a gombát és pirítsuk tovább. Hagy...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: Könnyű1. A hagymát apróra, a paprikát vékony csíkokra vágjuk, a virslit felkarikázzuk. 2. Kevés olajon a hagymát megpirítjuk, a pirospaprikával meghintjük, felöntjük kevés hideg vízzel....
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű