fél kg kelkáposzta
25 dkg sárgarépa
25 dkg krumpli
2 pár virsli
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 ek olaj
2 erőleveskocka
frissen őrölt bors
1 kk majoranna
1 kk köménymag
A levesbetéthez:
2 dl liszt
1 tojás
5 dkg szalonna
1 fej hagyma
1 ek sós paprikakrém
A hagymát apróra vágjuk, a répát karikára, a krumplit kockára, a kelkáposztát laskára.
1 ek olajon üvegesre pároljuk az egyik fej hagymát, hozzáadjuk a répát és a krumplit.
Kevés vízzel félpuhára pároljuk.
Felöntjük, ne legyen nagyon híg!
Adjuk a leveskockákat, fűszerezünk.
Adjuk a kelkáposztát, majd a tésztát.
Amikor a tészta is kifőtt, adjuk a karikára vágott virslit, még egyet forr, tálalunk.
A levesbetét készítése:
Amíg a répa és a krumpli párolódik a másik ek olajon kiolvasztjuk a kockára vágott szalonnát, a pörcöt kiemeljük.
Üvegesre pároljuk a másik fej apróra vágott hagymát.
A sós, darált paprikakrémmel elkeverjük, hűlni hagyjuk.
2 dl lisztből 1 tojással, csipet sóval tésztát gyúrunk, jól összedolgozzuk.
Nagyon vékonyra nyújtjuk.
A paprikás hagymával kenjük a tésztát.
A szélét 1 cm szélesen visszahajtjuk, a hajtás mellett végigvágjuk, és ebből a visszahajtott szalagból masnicskákat kötünk.
A masnik után elvágjuk a tésztát, újabb masnit kötünk, megint vágunk.
Ha elfogy a szalag megint visszahajtunk, vágunk, csomózunk, vágunk, és így tovább − macerásabb leírni, mint megcsinálni!
A csomócskákat a munkalap lisztezett részére gyűjtjük, időnként lisztet szórunk rá, hogy össze ne tapadjanak.
Amikor az összes tésztából csomócskákat formáztunk a leveszöldségek is puhák már, a leveshez adjuk a tésztát.
A tejet és a habtejszínt egy kisebb lábosba öntjük, és melegíteni kezdjük, majd hozzákeverjük a cukrot és a vanília őrleményt. Hagyjuk, hogy felforrjon egyszer, majd takarékra ves...
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: KönnyűA leveles tésztából köröket vágunk ki, majd megsütjük. Alaplevet készítünk. (Alaplé: Vízben feloldunk ételízesítőt, vagy húsleves kockát.) A csirkemellet fehéredésig sütjük kevés...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cukkinit reszeld le, forgasd össze a sóval és hagyd állni 10 percre. Facsarj ki annyi lét a cukkiniből, amennyit csak tudsz. A kifacsart cukkinihez keverd hozzá a finomra vágot...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz olajon állandóan kevergetve 4-5 percig pirítjuk az apró kockákra vágott hagymát és a nagyon vékonyan fölszeletelt sárgarépát és petrezselyemgyökeret. Felöntjük kb. 2 dl vízzel,...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű