főzelék
30 dkg lencse
2 ek mustár (lehet több is)
2 ek disznózsír (púpos)
1 közepes db vöröshagyma
3 csapott ek liszt
4 db babérlevél
só ízlés szerint
4 ek tejföl
1 késhegynyi borsikafű
1.5 l víz (kb)
tetejére
2 ek disznózsír
1 kis fej vöröshagyma
1 teáskanál fűszerpaprika
Előző este beáztatjuk a lencsét.
Másnap leöntjük róla a vizet, és kb. 1,5-2 l vízben a babérlevéllel főni tesszük.
Közben apróra vágjuk a vöröshagymát. Mikor ez kész, hozzákeverjük a mustárt, a sót. Néha kóstolgatva ellenőrizzük, megfőtt-e.
Ha igen, a felvágott hagymát a zsírra dobjuk, és megdinszteljük. Belekeverjük a lisztet, amit barna színűre pirítunk folytonos keveréssel. Kis pohárnyi hideg vízzel felengedjük, miután jól elkevertük, besűrítjük a főzeléket vele.
A tejfölt simára keverjük kevés vízzel, és ezt is belecsurgatjuk az ételbe. Borsikafűvel csak a legvégén ízesítjük.
tetejére
A paprikás zsírt elkészítjük. A zsíron az apróra vágott hagymát megfonnyasztjuk, majd belekeverjük a piros fűszerpaprikát. A gázt lekapcsoljuk.
A finom lencsét melegen, a paprikás zsírral meglocsolva, friss kenyérrel tálaljuk. Jó étvágyat és Boldog Új Évet!
A sóskalevelek szárát lecsipkedjük, a leveleket alaposan megmossuk. Sós, forrásban lévő vízbe dobjuk 1 percre, majd leszűrjük, kezünkkel jól kinyomkodjuk belőle a vizet és aprór...
Elkészítési idő: 15-30 perc Nehézség: KönnyűA káposztát külső leveleitől megfosztjuk, laskára vágjuk. A hagymát felkockázzuk. A káposztát a hagymával együtt egy kevés vízben feltesszük főni, hozzáöntjük a paradicsomlét,sóz...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA borsót (lehet fagyos is) egy lábasba szórjuk, felöntjük a vízzel, sózzuk-borsozzuk és főzni kezdjük. 2 perc forralás után a borsó felét egy magasabb falú tálba szedjük, rászórjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA megtisztított burgonyát vékony karikákra vágjuk, annyi hideg vízzel tesszük főni, amennyi ellepi, hozzáadjuk a tejet is, továbbá a nagyon finomra vágott hagymát és a babérlevelet...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű