főzelék
30 dkg lencse
2 ek mustár (lehet több is)
2 ek disznózsír (púpos)
1 közepes db vöröshagyma
3 csapott ek liszt
4 db babérlevél
só ízlés szerint
4 ek tejföl
1 késhegynyi borsikafű
1.5 l víz (kb)
tetejére
2 ek disznózsír
1 kis fej vöröshagyma
1 teáskanál fűszerpaprika
Előző este beáztatjuk a lencsét.
Másnap leöntjük róla a vizet, és kb. 1,5-2 l vízben a babérlevéllel főni tesszük.
Közben apróra vágjuk a vöröshagymát. Mikor ez kész, hozzákeverjük a mustárt, a sót. Néha kóstolgatva ellenőrizzük, megfőtt-e.
Ha igen, a felvágott hagymát a zsírra dobjuk, és megdinszteljük. Belekeverjük a lisztet, amit barna színűre pirítunk folytonos keveréssel. Kis pohárnyi hideg vízzel felengedjük, miután jól elkevertük, besűrítjük a főzeléket vele.
A tejfölt simára keverjük kevés vízzel, és ezt is belecsurgatjuk az ételbe. Borsikafűvel csak a legvégén ízesítjük.
tetejére
A paprikás zsírt elkészítjük. A zsíron az apróra vágott hagymát megfonnyasztjuk, majd belekeverjük a piros fűszerpaprikát. A gázt lekapcsoljuk.
A finom lencsét melegen, a paprikás zsírral meglocsolva, friss kenyérrel tálaljuk. Jó étvágyat és Boldog Új Évet!
Az olívaolajon a halszelet mindkét oldalát átsütjük, majd néhány perc alatt lefedve puhára pároljuk. A főzőedényből kivesszük, és melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékra tesszü...
Elkészítési idő: 25 perc Nehézség: KönnyűAlaposan mossuk meg a salátát, és nagyobb darabokra vágjuk össze. Egy edénybe tegyük bele az olajat és az apróra vágott fokhagymát, kicsit futtasuk meg, amíg az illatok kijönnek....
Elkészítési idő: 5 perc Nehézség: KönnyűA voroshagymat lepirutjuk a szarzellerrel keves zsiron, majd johet a kockazott karalabe,sozzuk mehet a kapor ,felengedjuk vizzel es puhara paroljuk, Minimalis fozolevel turmixoltam...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kelkáposzta torzsáját kivágjuk, a megmaradt káposztát elnegyedeljük, majd felcsíkozzuk. A hámozott burgonyát közepes kockákra vágjuk. A káposztát egy nagy fazékba tesszük, felö...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű