menu

Családireceptkönyv.hu

Lencsefőzelék


Írta:

Elk. idő: áztatás +20-25
Adag: 4 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


50 dkg lencse
1 ek só ha nem füstöltlé
3 db babérlevél
1 ek olaj
2 ek liszt
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál pirospaprika
2 ek tejföl
1 ek cukor
1 ek mustár
1 ek ecet vagy citromlé

Elkészítés:


1. Előző este a lencsét átválogatjuk és leöblítjük, az oldalast megmossuk, majd külön-külön tálban mindkettőt beáztatjuk langyos vízbe.
tipp:
Legjobb, ha előzőleg a füstölt csülköt, oldalast, nyelvet stb. puhára főzzük és a levében hagyjuk kihűlni (a hús sokkal zamatosabb marad!). Ezután a húst kivesszük a levéből, a lét jól kifagyasztjuk – ily módon könnyűszerrel leszedhetjük a tetejéről a zsírt – és a lencse áztató levével hígított füstöltlében tesszük fel a lencsét főzni. Vigyázat, a füstöltlé általában nagyon sós, és a sós közegben nehezen puhulnak meg a hüvelyesek!

A lencsét előző este átválogatjuk és beáztatjuk. Másnap leöntjük róla a vizet, majd bőséges, tiszta vízben feltesszük főni. A forrástól számított 5 perc múlva leöntjük róla a főzőlevet, és forró vízzel felöntve, a sóval és babérlevéllel puhára főzzük 25 perc alatt.
Közben elkészítjük a rántást. Az olajon megpirítjuk a lisztet, bele pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát és a fokhagymát, a tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, felengedjük 1 dl hideg vízzel, és a tejföllel, majd csomómentesre keverjük, és berántjuk vele a kész lencsefőzeléket. Még 5 percet forraljuk kevergetés mellett. Cukorral és ecettel ízesítjük.

 Lencsefőzelék

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Főzelékek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Bogi
Szárazbab főzelék
Szárazbab főzelék

A megtisztított, előző nap beáztatott babot hideg, sós vízben feltesszük főni. Olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, megszórjuk a liszttel és zsemleszínűre pirítjuk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tökfőzelék
Tökfőzelék

Elkészítés: Felaprítottam a hagymát és a kaprot gondosan, hogy nagyobb darabok ne maradjanak. A gyalult tököt megmostam, és kifacsartam belőle a nedvességet. A kapor 2/3 részét...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Petra
Borsófőzelék
Borsófőzelék

2 evőkanál olajon megpirítok 2 kávéskanálnyi pirospaprikát. Ráöntöm a borsót, összekeverem és vízzel felöntöm. Sóval, delikáttal és babérlevéllel ízesítem. Ha megpuhul a borsó akko...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Barackos céklapüré
Barackos céklapüré

A hozzávalókat turmixban vagy botmixerrel pürésítjük. Fontos, hogy a gép kése a barackot érje először, mert a reszelékek nem olyan lédúsak! Csurgassunk rá mézet és egy kevés szőlő...

Elkészítési idő: 8 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk