Fél kiló darálthús, 2 kg paradicsom (vagy egy liter sűrű paradicsomlé), 1 evőkanál étolaj, 2 evőkanál finomliszt, 1 fej vöröshagyma apróra vágva, 1 gerezd fokhagyma reszelve, 1 csapott evőkanál pirospaprika, pár csipetnyi őrölt bors, só, cukor, 1 tojás, egy csokor zellerlevél, 20 dkg majdnem teljesen megfőtt rizs. Köretnek: 1 kg sós vízben főtt krumpli.
Majdnem puhára főzzük a rizst, aztán hűlni hagyjuk.
Az apróra vágott vöröshagymát egy evőkanál olajon megfonnyasztjuk, levesszük a tűzről, rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, és a paprikás hagymát az egy nagyobb tálban előkészített darálthúsra öntjük. Beleütjük a tojást, megsózzuk, megborsozzuk, belereszeljük a fokhagymát, belekeverjük a rizst és jól összedolgozzuk.
Egy nagyobb fazékban vizet forralunk. Enyhén megsózzuk.
A húsból gombócokat formázunk. A gombócokat a forrásba levő vízbe tesszük, és gyöngyözve főzzük őket, amíg a víz felszínére nem jönnek. (Nekem szokásom, hogy először csak egy gombócot kezdek főzni, és megnézem, hogy nem fő-e szét a vízben. Ha úgy látom, hogy elkezd szétfőni, némi zsemlemorzsát gyúrok a hús közé.)
A paradicsomot áttörjük vagy paradicsomdarálón ledaráljuk. A paradicsomlét egy nagy fazékba öntjük. Sózzuk, cukrozzuk, egy csokor zellerzölldet rakunk bele, és főzni kezdjük.
Amikor forrni kezd, két púpos evőkanál lisztből és egy kis olajból készült rántással besűrítjük. (Előkészítünk egy bögre hideg vizet a tűzhely mellé. Egy kis lábosba kb. két evőkanál étolajat öntünk. Hozzáadunk két púpos evőkanál lisztet, és állandóan kevergetve pirítjuk, amíg a liszt kicsit sárgulni kezd. Ekkor beleöntjük egy mozdulattal a bögrényi hideg vizet. Levesszük a tűzről, és jól elkeverjük. Csomómentesnek kell lennie. Ha úgy látjuk, hogy esetleg maradhattak benne csomók, akkor szűrőn át öntsük az ételbe.)
A rántással besűrített paradicsomot jól elkeverjük, aztán az újraforrástól számítva még öt percig főzzük. Végül a mártást sóval, cukorral utánaízesítjük. A zellerlevelet kivesszük belőle.
Beletesszük a húsgombócokat, és még 5 percig együtt főzzük.
Az ételt sós vízben főtt krumplival tálaljuk.
A karalábékat megpucolom, majd, kb. 1 cm-es kockákra vágom, a sárgarépát felkarikázom. Felaprítom a hagymát, egy nagyobb lábosban a hagymát a karalábét, sárgarépát kicsit megdinszt...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: KönnyűA csontot megmosva, feldarabolva, hideg vízzel 1-1,5 óráig egyenletesen főzzük. Nem sózzuk meg. Ha tarjacsontot használunk, nem főzzük meg előre, a karalábéval együtt tesszük fel....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zsenge cukkiniket zöldségspagetti-készítővel hosszú, vékony csíkokra vágjuk. Egy lábasban sós vizet forralunk, és a felcsíkozott zöldséget 2,5-3 percig blansírozzuk benne. Köz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítése: A csirkemellet felkockázzuk, fűszerezzük, átkenjük a zúzott fokhagymával, majd egy kevés olajban megpirítjuk. Amikor már majdnem kész hozzáadjuk a kockára vagdosott b...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű