1 kg burgonya
Só, bors, cukor (méz vagy nyírfacukor is felhasználható), szerecsendió
800 g sárgarépa
petrezselyem
2 evőkanál durvára darált mogyoró
4 szelet vékony pulykahús
2 citrom
2 evőkanál olvasztott vaj + 7 evőkanál vaj
4-6 evőkanál sárgabaracklekvár
200 ml tej
A burgonyát megpucolva, kockákra vágva főzzük puhára sós és egy csipet cukros vízben.
A durvára tört mogyorót olaj nélkül pirítsuk át serpenyőben és tegyük ki tányérra.
A pulykahúst mossuk meg, töröljük szárazra és, ha szükséges, vágjuk vékony szeletekre. Sóval és borssal ízesítsük.
A citromokat vágjuk ketté és facsarjuk ki a levét. Félbevágva még pár vékony szeletet félretehetünk díszítéshez.
Melegítsük fel serpenyőben 7 evőkanál vajat és pirítsuk meg rajta a húsok mindkét oldalát. A húsok teljesen süljenek át.
A citromlevet keverjük hozzá a lekvárhoz és forraljuk fel. Ebben forgassuk át a megsült pulykaszeleteket , majd tegyük félre külön tányérba. Ugyan ebben a serpenyőben pirítsuk át a megpucolt, majd felezett és negyedelt sárgarépákat petrezselyemmel megszórva. A répákat le is fedhetjük pár percre, hogy megpuhulhassanak, de végül mindenképpen pirulniuk kell, tehát később a fedőt vegyük le róla.
A megfőtt burgonyáról szűrjük le a vizet, és még forrón adjuk hozzá a meleg tejet és olvasztott vajat. Kezdjük el gyors mozdulatokkal áttörni a főtt burgonyát, hogy ne maradjon darabos. Ízesítsük sóval és szerecsendióval. Tálaláskor szórjuk a pirított mogyorót a burgonyapüré tetejére.
Édes és sós keveredik ebben a receptben.
A pulykahús nagyon sokféleképpen elkészíthető, és ha mellé párolt zöldséget készítünk, elég lehet köretnek, bár a burgonyapüré sem rossz.
Így mindenki maga döntheti el, milyen körettel készíti.
A recept igazán pikáns, ezért aki csakis a hagyományos ízeket szereti, nyugodtan elhagyhat egy-két alapanyagot, mint például a mogyoró vagy lekvár.
Érdemes kipróbálni először úgy, hogy minden hozzávalót felhasználunk.
A burgonyát meghámozzuk, hasábokra vágjuk, majd felkockázzuk. Forró olajban pirosra sütjük. Ha megsült, konyhai papírtörlővel felitatjuk róla a felesleges olajat. A hagymát, és a...
Elkészítési idő: 1 óraA csirkemellet felkockázzuk, fűszerezzük, átkenjük a zúzott fokhagymával, majd egy kevés olajban megpirítjuk. Amikor már majdnem kész hozzáadjuk a kockára vagdosott bacont is. Közb...
Elkészítési idő:A páratlan csirkecombrecepthez a csirkecombokat a középső csontnál vágd ketté, folyóvíz alatt alaposan mosd le, majd töröld szárazra. Sózd, borsozd ízlés szerint. Nagyobb tálba...
Elkészítési idő: