50 dkg liszt
2,3 dl langyos tej
3 dkg élesztő
2 tk só
1 tk cukor
2 egész tojás
1 dl olaj
tojássárgája
magvak
A lisztet tálba szitáljuk. Közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a cukorral és 3-4 evőkanál langyos tejet öntünk rá. A maradék tejhez adjuk a sót, olajat és a 2 egész tojást, jól elkeverjük. Amikor az élesztő megtette a dolgát, a liszthez öntjük a tejes, tojásos, olajos keveréket és szép fényesre kidolgozzuk a tésztát. Langyos helyen duplájára kelesztjük. Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán 12 egyforma darabra vágjuk és mindegyik darabból kis gombócot formázunk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk a gombócokat és kicsit ellapítjuk. Hagyjuk kelni 10 percig, majd lekenjük tojássárgával és megszórjuk a magvakkal. Utána a zsemlyéket éles késsel 3 helyen keresztbe átvágjuk, hagyjuk megint kelni kb 5 percet. 170 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.
Akinek van kenyérsütőgépe, egész egyszerűen mérjen minden hozzávalót az üstbe, majd a húsz perces dagasztóprogrammal készítse el a tésztát. A vége felé érdemes ellenőrizni, ha raga...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz összes hozzávalót bepakolom a gépbe, mindig ezt a sorrendet használva, így biztos, hogy nem felejtek ki semmit, ezt már álmomban is összeraknám. A gépek leggyengébb pontja viszo...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA liszteket az élesztővel, a cukorral és a sóval összekeverjük, az olajat egy az egyben öntjük hozzá, a víznek először csak a felét, aztán fokozatosan. A robotgép dagasztókarjával...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMérjük ki az összes hozzávalót a dagasztógép üstjébe vagy egy edénybe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlen a sóval és a cukorral, csak dagasztás közben. Dagasszuk hosszan,...
Elkészítési idő: 155 perc Nehézség: Közepes