A sült csirkemellhez és páchoz:
1 kg – 4 nagyobbacska fél csirkemell
evőkanál a fajitas fűszerkeverék
4-5 evőkanál olíva vagy napraforgóolaj
½ citrom vagy lime leve
só, olívaolaj a sütéshez
Egy kis adag salsához:
6 db szilva koktélparadicsom 6-6 cikkre, majd kettőbe vágva
1 apró fej lilahagyma vékonyra szeletelve
½ habanero chili mag nélkül apróra vágva
pár csepp olívaolaj és citromlé
Akinek van friss koriander levele, az feltétlenül aprítson egy keveset hozzá!
A pirított zöldségekhez:
nagyobb lilahagyma vékonyabb cikkekre vágva.
3 kápia paprika vagy kaliforniai paprika (lehet színében vegyesen is) sréhen csíkokra vágva
A fokhagymás tejfölhöz:
3 dl tejföl
1 gerezd reszelt fokhagyma
csipet só
Továbbá:
20 dkg vörös cheddar sajt durvára lereszelve
1 kisebb fej jégsaláta csíkokra vágva
A csirkemellekről leválasztottam a kis lebenyt és a vastagabbik részénél félbevágva lemetszettem a különbséget. Így egy-egy csirkemell steaket kaptam, de a leeső részeket is bepácoltam.
A fűszerkeverékből az olajjal és a citromlével pácot készítettem. Szilikon ecsettel átkentem vele a húsokat és 2 órán át pácoltam hűtőben.
Sütés előtt röviddel kivettem a hűtőből, hogy kicsit átmelegedjen szobahőmérsékleten, csak sütés előtt közvetlenül sóztam.
Vastagaljú serpenyőt felforrósítottam és úgy két evőkanál olívaolajon kisütöttem először a steakeket. Egyik oldalán addig sütöttem, amíg ¾ részt kivilágosodott, majd átfordítottam és még úgy 2 percig magas lángon sütöttem. Elzártam a hőt, lefedtem és 2-3 percig hagytam a csirkemelleket párolódni a fedő alatt. Deszkára átemeltem őket, fóliával nem szorosan lefedtem és pár percig pihentettem szeletelés előtt.
Salsa:
Az összevágott paradicsomot, hagymát és chilit rétegesen salátás tálba rakosgattam és meglocsoltam pár csepp olívaolajjal és citromlével.
Pirított zöldségek
Mielőtt a húst kisütöttem a vastagaljú serpenyőt alaposan felhevítettem, csorgattam bele egy nagyon kevés olívaolajat és magas lángon, időnként megrázogatva a serpenyőt vagy megkeverve megpirítottam a zöldségeket. Fontos a magas hő, hogy roppanósra piruljanak, ne pedig párolódjanak a zöldségek!
Meleg sütőben melegen tartottam, amíg a csirkemelleket kisütöttem.
Fokhagymás tejföl:
Egyszerűen elkevertem a sót és a fokhagymát a tejföllel és előre behűtöttem.
Három tanyasi csirkecombot, három fél csirkemellet és hat csirkeszárny húsosabb darabjait készítettem elő. A csirkecombokat és szárnyakat két részre, a mell darabokat 5-5 csíkra vágtam hosszában. 4 dundi gerezd fokhagymát átnyomtam, eloszlattam a csirke darabokon, megszórtam kevés chiliporral, enyhén megsóztam és felöntöttem annyi tejjel, hogy ellepje. Egy éjszakán át állt a csirkehús a fűszeres tejben.
Elkészítettem a fűszerkeveréket. Két teáskanál szárított tárkonyt és kakukkfüvet, egy csapott mokkáskanál porrá őrölt rozmaringot és fahéjat, egy teáskanál szárított oregánót, koriandert és zöldborsot porrá őröltem. Kétfelé vettem, mert akartam készíteni csípős és nem csípős változatot is készíteni. A fele mennyiségű fűszert egy evőkanál édes spanyol pirospaprikával a másik adag fűszert egy evőkanál chiliporral vegyítettem el.
A szándékom az volt, hogy a hús legyen fűszeres - de ez esetben ne a pehely morzsa - így a fűszerkeveréket a liszttel vegyítettem el. Tanyasi tojást felvertem, sóval ízesítettem. A tojás minősége az egyik legfontosabb a panírozás során, hiszen ez tartja össze a panírt. Kevésbé jó minőségű tojással szinte képtelenség finom, szép, ropogós panírt készíteni. Egy jó adag natúr kukoricapelyhet húsklopfolóval összezúztam, annyira, hogy maradjanak különböző nagyságú szilánkok, de egy része legyen zsemlemorzsa minőségű, hogy a panír egyenletes, de rusztikus legyen.
A szokásos módszerrel bundáztam, liszt, tojás és kukoricapehely morzsa. Ha jó a tojás, akkor szép vastag, összefüggő bunda keletkezik az eljárás során. Hagytam kicsit összeállni a bundát, úgy 20 percig. A káposztasalátát előre elkészítettem, összesen 35 dkg gyalult vegyes káposzta és répa keverékét vegyítettem össze az öntettel. Az öntethez 4 evőkanál majonézt elkevertem 4 evőkanál tejföllel, 2 evőkanál kristálycukorral (szoktam barnacukorral, de mézzel is készíteni) 4 evőkanál jóminőségű fehér borecettel egy kevés sóval, frissen őrölt borssal. Egy fej apróra vágott lilahagymát adtam hozzá. Legalább két órán át érdemes pihentetni a kész salátát hűtőben.
2 db fagyasztott, csöves csemegekukoricát 3-3 részre vágtam, forró, lobogó sós vízben néhány percig roppanósra főztem. Leszűrtem, leitattam. 3 dkg vajat olvasztottam, elkevertem egy fél teáskanál sóval és chiliporral, valamint egy kis csokor vágott petrezselyemzölddel és bevontam vele a forró kukorica darabokat. Ha van friss koriander levélünk, azzal még különlegesebb.
Közben kisütöttem a bundázott csirkedarabokat, a combokat 160 C fokon hosszabban, míg a mell csíkokat 170 C fokon hirtelen sütöttem ki.
A csirkét és a kukoricát forrón, a káposztasalátát jó hidegen tálaltam fel.
A vöröshagymát, fokhagymát és a gyömbért felaprítjuk és kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk. Közben a csirkemellet kockákra vágjuk. Az üvegesre pirított hagymákhoz adjuk a csirke...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: Könnyű1. A csirkemellfiléket középen bevágjuk, szétterítjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és végül ételízesítővel hintjük meg. 2 evőkanálnyi olajon a csirkemellek mindkét oldalát áts...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA csirkecombokat kicsontozzuk, lebőrözzük és besózzuk. Apróra vágjuk a friss zöldfűszereket, majd mustárral, sóval és a fehér borssal együtt a margarinba keverjük. A burgonyát me...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA húst megtisztítjuk, a kenyeret hideg vízbe beáztatjuk. Megtisztítjuk és elkaparjuk a májat. A felaprított hagymát egy kevés olajon megpirítjuk a megtisztított, felaprított gomb...
Elkészítési idő: 75 perc Nehézség: Közepes