Hozzávalók a kelt tésztához:
1/2 kg liszt
csipet só
másfél ek. cukor
1 db tojás
1 dl tejföl
10 dkg vaj
2,5 dkg élesztő, 1 dl tejben felfuttatva
Hozzávalók a grízes töltelékhez:
1 liter tej
2 dl gríz
2 csomag vaníliás cukor
5-6 ek. cukor
1 egész tojás a kenéshez
Először a kelt tésztát készítjük el. A lisztet egy tálba szitáljuk és a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk. Annyi langyos tejet adjunk még hozzá a dagasztás közben - ha a fenti mennyiség nem lenne elegendő- , amennyit a tészta felvesz. Miután jól kidagasztottuk, letakarva, szobahőmérsékleten 1 órát kelesztjük. Amíg a tészta kel, elkészítjük a grízt. A tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felforraljuk, beleöntjük a grízt, folyamatosan kevergetve megvárjuk, amíg besűrűsödik annyira, hogy kenhető legyen. Ezután levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk és két cipóra osztjuk. Az egyik darab tésztát vékonyra, tepsi nagyságúra nyújtjuk és egy kizsírozott tepsi aljára fektetjük, majd rákenjük a grízes tölteléket, és elsimítjuk. Kinyújtjuk a másik darab tésztát is, és a töltelék tetejére fektetjük. Megkenjük felvert tojással, és helyenként megszurkáljuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon, nagyjából fél óra alatt, szép aranybarnára sütjük. Miután megsült a lángos és még forró, megkenjük a tetejét cukros vízzel, hogy szép fényes legyen. Kockára vágva, porcukorral megszórva tálaljuk.
Előre elkészítjük a tölteléket. A mákhoz vagy a dióhoz hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, összekeverjük pici tejjel, és ezzel az összeállítással már is meg lehet tölteni (én...
Elkészítési idő:A fenti anyagból könnyű kalácstésztát készítünk, ha megkelt kinyújtjuk, kockára vágjuk, dióval, mákkal, vagy lekvárral tölthetjük. Sütőpléhre téve, meleg margarinnal megkenjük, hog...
Elkészítési idő:A langyos tejben elkeverem a kristálycukrot, majd hozzáadom az élesztőt és felfuttatom. A lisztbe beleteszem a tojássárgáját, olajat, pici sót és a felfuttatott élesztős tejet. De...
Elkészítési idő: 1,5 óra