menu

Családireceptkönyv.hu

GRÍZES LÁNGOS


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók a kelt tésztához:

1/2 kg liszt
csipet só
másfél ek. cukor
1 db tojás
1 dl tejföl
10 dkg vaj
2,5 dkg élesztő, 1 dl tejben felfuttatva

Hozzávalók a grízes töltelékhez:

1 liter tej
2 dl gríz
2 csomag vaníliás cukor
5-6 ek. cukor



1 egész tojás a kenéshez

Elkészítés:


Először a kelt tésztát készítjük el. A lisztet egy tálba szitáljuk és a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk. Annyi langyos tejet adjunk még hozzá a dagasztás közben - ha a fenti mennyiség nem lenne elegendő- , amennyit a tészta felvesz. Miután jól kidagasztottuk, letakarva, szobahőmérsékleten 1 órát kelesztjük. Amíg a tészta kel, elkészítjük a grízt. A tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felforraljuk, beleöntjük a grízt, folyamatosan kevergetve megvárjuk, amíg besűrűsödik annyira, hogy kenhető legyen. Ezután levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk és két cipóra osztjuk. Az egyik darab tésztát vékonyra, tepsi nagyságúra nyújtjuk és egy kizsírozott tepsi aljára fektetjük, majd rákenjük a grízes tölteléket, és elsimítjuk. Kinyújtjuk a másik darab tésztát is, és a töltelék tetejére fektetjük. Megkenjük felvert tojással, és helyenként megszurkáljuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon, nagyjából fél óra alatt, szép aranybarnára sütjük. Miután megsült a lángos és még forró, megkenjük a tetejét cukros vízzel, hogy szép fényes legyen. Kockára vágva, porcukorral megszórva tálaljuk.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Almafánk-bögrés fahéjas
Almafánk-bögrés fahéjas

Az almákat mosd meg, hámozd meg vékonyan, és reszeld le egy nagy tálba, a levüket gyengén csavard ki. Ezután add hozzá a tojásokat, a cukrot, és fokozatosan a sütőporral vegyített...

Elkészítési idő: 15+15 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Teljes kiőrlésű kenyérke
Teljes kiőrlésű kenyérke

. A kétféle lisztet elkeverem a sóval, mézzel, közben belemorzsolom az élesztőt. A langyos vizet is hozzáöntöm. Ezzel a módszerrel addig dagasztom csak, amíg összeáll a tészta,...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Zebratorta
Zebratorta

a tojásokat szétválasztjuk -a tojások sárgáját elkeverjük a porcukorral + vaniliás cukorral -hozzákeverjük lassan a langyos vizet + olajat a lisztbe elkeverjük a sütő...

Elkészítési idő: 30
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mamika
Keszőcés lepény, őskövületi
Keszőcés lepény, őskövületi

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk