Családireceptkönyv.hu

Ropogós kifli


Írta:

Elk. idő: 3ora
Adag: 8 db
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


50 dkg finomliszt (BL55)
1 nagy evőkanál (50 g) tejföl
2 dl tej
1 dl víz
2 dkg (20 g) élesztő
2 teáskanál (10 g) só

Elkészítés:


A tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk. A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos tejfölös keveréket. Hagyjuk az élesztőt jól felfutni. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk. (Nem tévedés tényleg nem kell zsiradék a tésztába)

Dagasztás után 45 percet kelesztjük, 8 db-ba vágjuk (110 g/db), gombóccá formázzuk. 10 percet pihentetjük a gombócokat, majd megformázzuk kiflinek.

A tészta nagyon ruganyos, de ha nem nagyon lisztezzük, akkor szép vékonyra nyújtható. Próbáljuk meg minél vékonyabbra nyújtani és szorosan felcsavarni úgy, hogy közben kifelé sodorjuk a tenyerünkkel.
Ha már 30 perce kelnek a kiflik, akkor 220 fokra előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen. A sütő aljába tetszünk 1 dl vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent)

Mielőtt a sütőbe tolnánk lespricceljük vízzel a kiflik felületét úgy, hogy sehol ne maradjon lisztes, mert ahol nem kap vizet ott nem lesz szép színe.

10-15 perc sütés után (nálam 13 perc), amikor már látszik, hogy elkezdett pirulni levesszük a hőmérsékletet 200 fokra és bekapcsoljuk a légkeverést. Innentől kezdve 3-5 perc alatt (nálam 4 perc) szép pirosra sütjük őket. Amikor kivesszük adhatunk neki egy kis vizes spriccelést. Rácsra tesszük hűlni. Egy kifli 100 g-os lett nekem.

Trükkök, tippek, praktikák:


A sütőpapíros tepsin kelesztjük őket úgy, hogy a vége mindig alulra kerüljön különben sütés közben "kinyílik" a kiflink

Hagyományos gázsütőben: Teljes lángon kell sütni, amíg elkezd pirulni, (20 perc) Utána takarék lángon még 10 perc sütés.
Szárított élesztő: Többen jelezték, hogy egy csomag szárított élesztőt használva (a friss helyett) is finom a végeredmény.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Rozsos írós kenyérpite
Rozsos írós kenyérpite

A liszteket beleszitáljuk egy nagyobb tálba, vagy kenyérsütő gép üstjébe. Mindenképpen abba, amiben majd dagasztani fogunk. Közepébe mélyedést készítünk. Ide morzsoljuk az élesztőt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Magvas császárzsemle
Magvas császárzsemle

A lisztben elkeverjük a sót, kis mélyedést készítve belemorzsoljuk az élesztőt, amit megszórunk egy csipet cukorral, végül ráöntünk kb 2 dl langyos tejet. Miután megkelt az élesztő...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Karamellás nurti csiga
Karamellás nurti csiga

A margarint megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a tejet, s meglangyosítjuk. Ebbe teszünk egy kanál cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Közben a többi hozzávalót kimérjük, ha fe...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Jucus
Tejfölös lepény
Tejfölös lepény

A tésztához a lisztet elkeverjük a cukorral, sóval, sütőporral, majd elmorzsoljuk a vajjal és a többi hozzávalóval puha tésztát gyúrunk. Egy közepes méretű tepsit vajazunk, liszt...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk