menu

Családireceptkönyv.hu

Chilis bab


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


HOZZÁVALÓK
- 2 konzerv (vagy 1.5 csésze) feketebab
- 3-4 nagy szem paradicsom
- 2 nagy, szép színes kaliforniai paprika
- 1 nagy fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 szár angol zeller
- 2 nagy sárgarépa
- 3 kocka étcsokoládé
- 1 csésze kamu hús vagy kuszkusz
- 2 csésze száraz vörösbor
- 1-2 evőkanál balzsamecet
- 2 csésze paradicsomlé
- 4-5 evőkanál olívaolaj
- 1 kávéskanál fahéj
- 1-2 kávéskanál só
- 1 kávéskanál feketebors
- 1-2 babérlevél
- 4-5 levél bazsalikom, 1-2 szál oregánó, és egy kis marék petrezselyem
- ½ kávéskanál őrölt csili, vagy ½ friss csilipaprika, vagy ha csak az van, 1 kávéskanál Erős Pista

Elkészítés:


1. Kezdjük a kuszkusz/kamu hús elkészítésével. Öntsd a csésze kuszkuszt, vagy kamuhúst a keverőtálba, majd ugyanazt a csészét töltsd meg vízzel, meg még egy féllel, és forrald fel. Ha már bugyog, öntsd rá a kuszkuszra/kamuhúsra és fedd le a tálat egy tányérral. Ha az előbbit használtad, tedd is félre, nem lesz szükséged rá egy darabig. Ha az utóbbit, kihűlés után facsard ki belőle a vizet, majd löttyints rá fél csésze vörösbort és fél csésze paradicsomlevet, keverd össze őket, majd hagyd békén.
2. Kockázd fel a fokhagymát, hagymát, paprikát, sárgarépát, és a paradicsomot, majd vagdosd a zellerszárat apró holdacskákra. A zöldfűszereket aprítsd mini cafatokra.
3. A csili lelke következik most, ezért nagyon figyelj! Löttyints olívaolajat a nagy lábasba lassú tűzön, és mikor felforrósodik, szórd bele a fokhagymát, öntsd rá a sót, a borsot, a csilit, majd mikor az olaj átveszi az aromákat, hajítsd a kis hagymakockákat a sercegő finomságra. Ha már barnulnak, add hozá a paprikát is a kotyvalékhoz. Amikor kezd „paprikás rántotta” illat lenni a konyhában, öntsd fel 2-3 löttyintésnyi balzsamecettel, és kevergesd meg. Jöhetnek a répakockák: pirítsd őket erős tűzön, mintha krumplit sütnél. 2-3 perc után elérkezett a paradicsomok ideje is. Zuttyantsd rájuk őket, és keverd meg, majd várd meg, amíg felforr.
4. Most jön a boszorkányság: pottyantsd bele a babérleveleket és a csokikockákat a forró finomságba, és kevergesd, amíg a csokoládé bele nem olvad a zöldségmenyországba. Ha ez megvan, öntsd fel a csilidet két csésze paradicsomlével és a maradék csésze vörösborral. Amikor ismét felforrt a cucc, zuttyantsd bele a feketebabot, és ismét kavargasd össze. Takaréklángon, lefedve hagyd bugyborékolni 20 percen át, de azért pillans rá időnként: ha kevés a folyadék, öntsd fel 2 pohár vízzel.
5. Eljött a kuszkusz/kamuhús ideje. Ha az előbbit használod, előbb két villával szedd szét az összeragadt gumókat. Keverd a csilibe, hagyd, hogy felforrjon, majd a zellerszárak következnek: ezekkel együtt főzd még 15 percen át.
6. A főzés utolsó 5 percében szórd bele a mennyei mannába a zölfűszereket is. Kész is vagy! Tálald friss kenyérrel, tortillával, nachoval, és kínálj mellé kockára vágott avokádóból, paradicsomból és vékonyra szelt lilahagymából készült, lime-lével és olívaolajjal, sóval-borssal ízes salátát.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Nikolett
Chilis bab
Chilis bab

A babot előzős este beáztatjuk. A húst 1x1 centis kockára vágjuk. A hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát felaprítjuk, a kaliforniai paprikát is felkockázzuk. Az olíva...

Elkészítési idő: 175 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
SPENÓTOS PALACSINTA
SPENÓTOS PALACSINTA

A spenótot megpucoljuk, megmossuk, sós vízben megfőzzük, és botmixerrel pürésítjük. A palacsintatészta hozzávalóit kikeverjük, és a szokásos módon kisütjük a palacsintákat. A fet...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tarhonyás hús
Tarhonyás hús

A húst megmossuk, kockákra vágjuk. A hagymákat apróra, a paprikát és paradicsomot kockákra vágjuk. A tarhonyát az olajon arany barnára pirítjuk, majd tarhonyától függően két-két és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: zsuzsi0629
Rakott karfiol
Rakott karfiol

Feltesszük a darált húst pörköltalapra. Amíg fő, addig kifőzzük a rizst is. Megfőzzük enyhén sós vízben a karfiolt hozzá, de csak éppen addig, amíg a torzsája meg nem puhul. Leszű...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk