Családireceptkönyv.hu

Vegán "húsos"gombóc


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A tésztához:
kb. 1 kg burgonya csicseriborsóliszt (búzaliszttel is működik)
1 evőkanál (kókusz)olaj

A töltelékhez:
1 zacskó szójagranulátum
2 nagy (vagy 4 kicsi) fej hagyma
1 evőkanál (kókusz)olaj 4-5 gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál pirospaprika só bors Az öntethez még: 1 dl szójatej 2 dl napraforgóolaj 0,5 evőkanál cukor só 1 citrom leve 1 evőkanál mustár kurkuma

Elkészítés:


A szójagranulátumot beáztatjuk sós vízbe, és félretesszük. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. Ha kész, lecsepegtetjük egy szűrőben, egy nagy tálba tesszük, és krumplinyomóval összetörjük. Még forrón érdemes összetörni, így lesz sima a tészta. 1 evőkanál kókuszolajat és annyi csicseriborsólisztet adunk hozzá, hogy gyúrható, nyújtható (szilvás gombóc-szerű) tésztát kapjunk. Összegyúrjuk, és kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra. A töltelékhez pörköltet készítünk a szójából: a hagymákat felkockázzuk, a fokhagymákat összetörjük fokhagymanyomóval, és pici sóval, kis lángon, lefedve megdinszteljük. Mikor üveges, rászórunk pirospaprikát, párszor átkeverjük, de vigyázzunk, ne égjen oda a paprika! Konzerv lecsót, vagy feldarabolt paprikát, paradicsomot is adhatunk hozzá, amivel tovább pároljuk. A beáztatott szójagranulátumot leszűrjük (a levét ne öntsük ki!), a szűrőben kicsit ki is nyomkodhatjuk, majd a pörkölt alaphoz tesszük, sózzuk, borsozzuk. Kissé megpirítjuk, miközben kevergetjük, majd felöntjük az áztatóvízzel. Az a jó, ha nagyon sok szaftja lesz a szójapörköltnek, hiszen ebből készítjük majd el a szószt, ami beborítja majd a gombócokat. 15-20 perc alatt készre főzzük. A szójapörkölt szaftját leszűrjük, a levet félretesszük. Az 1 cm vastagra kinyújtott gombóctésztát kb. 8×8 cm-es kockákra vágjuk, a kockák közepébe halmozunk egy evőkanálnyi szóját, majd a négy sarkát összetapasztva gombócokat formálunk belőlük, amiket csicserilisztben megforgatunk. Az így kapott gombócokat egy nagy lábasba, lobogó forró, sós vízbe dobáljuk, de egyszerre ne tegyünk sokat a lábasba, mert összetapadnak. Ha feljön a gombóc a víz tetejére, megfőtt. Az így elkészített gombócokat egy szép tálba halmozzuk, és félretesszük. Az öntethez a hozzávalókat egy magas falú mixelőedénybe tesszük, és botmixerrel homogén majonézzé dolgozzuk össze. Ehhez keverjük hozzá aztán a leszűrt pörköltszaftot. Ha csomós/darabos lenne a végeredmény, botmixerrel még megdolgozhatjuk, illetve szűrőn is átnyomkodhatjuk. Az így elkészült szószt még felforraljuk, majd ráöntjük a kész gombócokra. El kell fednie a szósznak őket, a gombócok magukba szívnak az öntetből egy keveset, és szépen összeérnek az ízek. Ez az étel másnap még finomabb, mint frissen! - See more at: http://veganinja.hu/vegan-husos-gomboc-glutenmentes/#sthash.0LJa6F9l.dpuf

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: RECEPTEK
BÁCSKAI GÖNGYÖLT KELTEKERCS
BÁCSKAI GÖNGYÖLT KELTEKERCS

.elöször is csináltam egy lecsós alapot ,hagymát dinszteltem ,paprikát paradicsompürét tettem bele felöntöttem bö félliter vízzel és puhára föztem ,ha kész összeturmixoltam és icip...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar BRASSÓI APRÓPECSENYE
BRASSÓI APRÓPECSENYE

Tisztítsd meg a húst, majd vágd kockákra. Ezután a krumplival is járj el hasonlóképp, valamint a szalonnát is csíkozd fel, végül a hagymát is vágd apró kockákra. A krumplit főzd me...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Jolánka
Húsgombócok paradicsommártásban
Húsgombócok paradicsommártásban

A darált húst egy edényben jól összedolgozzuk a tojással, fúszerekkel, majd a prézlivel. Kis gombócokat formálunk a masszából és kicsit megolajozott tepsire rakjuk őket. 150 fokon...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Szabolcsi töltött káposzta
Szabolcsi töltött káposzta

Először is a fej káposztát előfőzzük, majd ha már kihűlt, előkészítjük a töltéshez: leveleire bontjuk, a levelek erős torzsarészét kimetsszük, a leveleket félbe, vagy ha nagyon nag...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk