menu

Családireceptkönyv.hu

Házi francia krémes


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A tésztához
250 g búzaliszt (BL55)
150 g vaj
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
1 evőkanál ételecet (10%-os)
100 ml tejföl (20%-os)
1 csipet só
A vaníliás krémhez
10 dl 2,8%-os tej
4 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
250 g kristálycukor
24 g vaníliás cukor - bourbon
130 g búzaliszt (BL55)
A habhoz
500 ml tejszín (30-32%-os)
A mázhoz
1 evőkanál kávé (instant, por)
200 g kristálycukor
70 g vaj
4 evőkanál 2,8%-os tej

Elkészítés:


Melegítsük elő a sütőt 165 C-ra.
2
A tészta elkészítésével kezdjük a munkát. A hozzávalókat összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük 1-2 órára, utána könnyebb lesz vele dolgozni.
A kihűtött tésztát lisztezett deszkára helyezzük, kétfelé vágjuk, majd mindkét lapot kinyújtjuk.
A lapokat egymás után, egy nagyobb tepsi hátuljára fektetjük - melyre előzőleg sütőpapírt tettünk - és 165 C-on 20-25 perc alatt készre sütjük.
Most a vaníliás krém elkészítése következik. A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgájához hozzáadjuk a teljes tej mennyiség 1/10-ed részét, a lisztet és a cukor felét. Simára keverjük.
A gázra feltesszük a maradék tejet, hozzáöntjük a vaníliás cukrot, vagy a vaníliarúd kikapart belsejét, és felforraljuk.
Ha felforrt a tej, hozzáöntjük az előzőleg elkészített tojásos masszát, majd botmixerrel simára keverjük. Ezután lehúzzuk a gázról.
A tojásfehérjéket habbá verjük a cukor másik felével.
Visszatesszük a tejes masszát a gázra és nem túl nagy lángon hozzákeverjük a habot. Ezzel 2-3 percig még főzzük, közben óvatosan keverjük. El is készült a vaníliás krémréteg. Az egyik tésztalapra rásimítjuk a kész krémet, majd hagyjuk kihűlni - kb 30 perc.
Most a tejszínhabréteget helyezzük fel. Ha a krém kihűlt, felverjük a tejszínhabot és a krémre
Ezután következik a máz elkészítése. Az instant kávét feloldjuk a tejben, hozzátesszük a cukrot, majd takarék lángon kevergetjük, míg a cukor felolvad. Ha elkezd sűrűsödni, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a vajat. Ezt a legjobb géppel végezni, míg tejföl sűrűségű krémet kapunk, kb 1 perc alatt.
Innentől kezdve gyorsan kell dolgoznunk, rásimítjuk a mázat a megmaradt másik tésztalap hátoldalára. Ha kissé megszáradt a máz, felkockázzuk az immáron mázzal fedett tésztalapunkat. Így darabonként helyezzük vissza a lapokat a tejszínhabra, így könnyen szeletelhető lesz a kész sütemény.
Ezután már csak tálalni kell, és jó étvággyal elfogyasztani őket!

Házi francia krémes

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Krémes sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kitti
Joghurtos-erdei gyümölcsös kocka
Joghurtos-erdei gyümölcsös kocka

?A tojásokat az édesítővel habosra keverjük. ?A liszteket a sütőporral átszitáljuk és a tojásos masszához adjuk. ?Lisztezett, zsírozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük é...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Mézes krémes
Mézes krémes

Tészta: A hozzávalókból nyújtható tésztát gyúrunk. 4 részre osztjuk, és tepsi hátán gyorsan megsütjük. Töltelék: A tejet felforraljuk és lassan beleöntjük a grízt. Ha megfőtt és k...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Diós kosárka
Diós kosárka

A lisztet elmorzsolom a vajjal majd az összes hozzá valóval sima tésztát gyúrok. / én a kis kosárka formákat egy olajos ecsettel kikentem / A félkemény habbá vert fehérjéhez hozz...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Mamika
Turós pite
Turós pite

Elkészítés: A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, mindent beleteszünk sorban, összegyúrjuk. Két részre osztjuk. Egyiket kinyújtva sütőpapíros tepsibe tesszük. M...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk