ozzávalók az égetett tésztához:
200 g liszt
200 g vaj (én most 100 g vajat és 100 g disznózsírt használtam)
200 ml víz
1 csipet só
1 teáskanál cukor
5 db tojás
A krémhez:
2,5 dl tej
1 csomag vaníliás pudingpor
4 ek cukor
250 g mascarpone 3 ek porcukorral elkavarva
200 ml Hulala tejszín
Fotó: Donáth Julianna
Fotó: Donáth Julianna
Először a krémhez megfőzzük a tejben, a cukorral a pudingot és félretesszük hűlni.
A tésztához feltesszük a vizet forrni hozzáadjuk a vajat és a sót majd mikor a zsiradék elolvadt folyamatosan kavargatva hozzáadjuk a lisztet és 2-3 percig kavargatjuk, mindaddig míg elválik az edény falától és szépen serceg (innen az égetett tészta megnevezés).
Mikor kész kicsit félretesszük hűlni majd robotgéppel egyenként hozzákavarjuk a tojásokat amíg szép fényes, homogén tésztát nem kapunk. Ha túl keménynek találjuk még adhatunk hozzá egy tojást. Vigyázzunk minden tojás után szépen kavarjuk el.
Sütőpapírral bélelt tepsire, nyomózsák segítségével kis halmokat nyomunk, majd 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, az aljába egy edénykébe vizet teszünk és kb 40 perc alatt megsütjük, félidőben csökkenthetjük picit a hőt, az ajtót az első 20 percben semmiképp ne nyissuk ki.
Mikor megsültek a tetejüket vágjuk le és töltsük meg krémmel, lehet sóssal vagy édessel.
Én most édes krémet készítettem amihez a felvertem a tejszínhabot, hozzáadtam a kihűlt pudingot és a mascarponét, pár perc alatt kész is voltam, majd csillagcsöves nyomózsákkal megtöltöttem a fánkocskákat. A tetejüket megszórtam porcukorral és már ehettük is. Kis, két falatos fánkocskák lettek, könnyed nem túl édes krémmel.
Az élesztőt 2 dl tejben kevés cukorral felfuttatom. A lisztbe mélyedést készítek, ide kerül bele a felfutott élesztő és a vaj kivételével a többi hozzávaló. A tésztát jól kidolg...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Egy tálban elvegyítjük a lisztet, a búzadarát, a cukrot és a szódabikarbónát. 2. Egy másik edényben a joghurtot, a tojásokat, a citromlevet és citromhéjat keverjük össze kéz...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézElkészítés: A margarint a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást és jól összekeverjük. A 8 dkg lisztbe beletesszük a sót és a sütőport, a tojásos-cukros margarinhoz a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű