menu

Családireceptkönyv.hu

Csirkés zöldbab


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


6 db felső csirkecomb (lehet mell combokkal keverve)
10 dkg füstölt szalonna vagy házi paraszt sonka
15 dkg bacon csíkok
10 dkg füstölt kolbász
25 dkg friss gomba (konzerv nem ajánlott)
1 kis fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
20 dkg sajt reszelve (Pannon vagy Anikó a legjobb, de bármilyen reszelhető sajt jó)
3 + 5 dl 20%-os tejföl (további 5 dl az elkészítés után teendő rá)
50 dkg friss vajbab (sárga)
50 dkg zöldbab (nem sárga, úgy is szokták emlegetni, hogy franciabab, amelyet azonban sós vízben előre kell főzni). Az előfőzésre használt levet leöntjük, és a babokat egyenletesen összekeverjük, de ezeket lehet helyetesíteni 2 literes üveg konzerv vagy 80 dkg gyorsfagyasztott babbal. (Friss zölbabbal jobb az eredmény.)

bors
paprika
esetleg egy pici késhegynyi őrölt köménymag
őrölt csilipaprika

Elkészítés:


A hagymát apró kockákra vágjuk. A sonkát vagy szalonnát apró kockára vágás után kisütjük és félretesszük, a maradt zsiradékkal együtt. A csirkecombokat két részre vágjuk, a mellet 2 centis csíkokra vágjuk, (a bőrét esetleg lehúzzuk), előre besózzuk, egy órát pihentetjük, hozzáadjuk a fokhagymát, majd az olajban hárnegyed részig kisütjük. A sütés befejezése előtt a csipetnyi őrölt csilipaprikával meghintjük (az íz fokozás érdekében), majd tálra szedjük. A friss gombát vékonyra szeleteljük. A kolbászt vékonyra karikázzuk. A sajtot lereszeljük.

A 15 dkg bacon csíkot 2 cm hosszúságú darabokra vágjuk, majd a szalonna 2/3 részével egy kb. 20x30 cm-es belső alapterületű, 5-6 cm mélységű tűzálló edény alját, falát is kibéleljük.

A szalonnára helyezzük az elősütött csirkehúst. A húst megszórjuk kevés (de csak nagyon kevés) paprikával, majd a finomra felkockázott hagymával, majd a szeletelt gomba felével. A bab felével az alsó réteget betakarjuk.

Ezután a pirított szalonna felét rászórjuk, a maradt szalonna zsiradék felével meglocsoljuk, majd rászórjuk a reszelt sajt 1/3 részét, és 1 dl tejfellel meglocsoljuk, utána a kolbász 1/2 részével betakarjuk.

Ezután ráöntjük a bab másik felét, majd rászórjuk a maradék szalonnát és gombát. Az így képezett réteget megszórjuk a sajt 1/3 részével, és meglocsoljuk a maradék tejföllel, majd a tetejére kerül a maradék kolbász.

A nyitott edényben lévő ételt 35-40 percig közepes lángú (170 fok)sütőben sütjük. Ezután a lángot elzárjuk, az edényt kivesszük, rászórjuk a maradék sajtot, és 5 percre visszahelyezzük a kihűlő sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon. A sütőedényben tálaljuk. Az ételre tálalás után ízlés szerint tejfölt locsolhatunk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Megjegyzés:
Friss kenyérrel és sok fehérborral fogyasztandó (nem ajánlott kocsit vezetni közvetlen étkezés után).

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Tamás
Paradicsomos tészta
Paradicsomos tészta

A tésztát sós vízben megfőzzük. Amíg fő, elkészítjük a paradicsomos szószt. Ehhez a paradicsomok héját bevagdossuk, néhány másodpercre lobogó vízbe merítjük, majd könnyedén eltávol...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Alíz
Csőben sült brokkoli
Csőben sült brokkoli

A burgonyát meghántjuk, mossuk, kockákra vágjuk. Fövő sós vízben kb. 10-15 percig főzzük, leszűrjük. A brokkolit rózsáira szedjük, mossuk, majd fövő sós vízben kb. 2-3 percig főzzü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Hamis töltött paprika
Hamis töltött paprika

Toltott paprika helyett keszult az elso, annak a szosza csak sutotok-repa volt. Ez vegyes. Paroltam zoldseget, amit kedvetek van. En brokkolit, repat, karfiolt, feherrepat, paszt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Paradicsomos káposzta fasírttal
Paradicsomos káposzta fasírttal

Egy fej hagymát olajon megpárolunk, majd hozzáadjuk a nagyobb kockára vágott káposztát, de csak mindig kisebb adagokban, átkeverjük, aztán megint egy újabb adag. Sózzuk, borsozzuk...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk