6 db felső csirkecomb (lehet mell combokkal keverve)
10 dkg füstölt szalonna vagy házi paraszt sonka
15 dkg bacon csíkok
10 dkg füstölt kolbász
25 dkg friss gomba (konzerv nem ajánlott)
1 kis fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
20 dkg sajt reszelve (Pannon vagy Anikó a legjobb, de bármilyen reszelhető sajt jó)
3 + 5 dl 20%-os tejföl (további 5 dl az elkészítés után teendő rá)
50 dkg friss vajbab (sárga)
50 dkg zöldbab (nem sárga, úgy is szokták emlegetni, hogy franciabab, amelyet azonban sós vízben előre kell főzni). Az előfőzésre használt levet leöntjük, és a babokat egyenletesen összekeverjük, de ezeket lehet helyetesíteni 2 literes üveg konzerv vagy 80 dkg gyorsfagyasztott babbal. (Friss zölbabbal jobb az eredmény.)
só
bors
paprika
esetleg egy pici késhegynyi őrölt köménymag
őrölt csilipaprika
A hagymát apró kockákra vágjuk. A sonkát vagy szalonnát apró kockára vágás után kisütjük és félretesszük, a maradt zsiradékkal együtt. A csirkecombokat két részre vágjuk, a mellet 2 centis csíkokra vágjuk, (a bőrét esetleg lehúzzuk), előre besózzuk, egy órát pihentetjük, hozzáadjuk a fokhagymát, majd az olajban hárnegyed részig kisütjük. A sütés befejezése előtt a csipetnyi őrölt csilipaprikával meghintjük (az íz fokozás érdekében), majd tálra szedjük. A friss gombát vékonyra szeleteljük. A kolbászt vékonyra karikázzuk. A sajtot lereszeljük.
A 15 dkg bacon csíkot 2 cm hosszúságú darabokra vágjuk, majd a szalonna 2/3 részével egy kb. 20x30 cm-es belső alapterületű, 5-6 cm mélységű tűzálló edény alját, falát is kibéleljük.
A szalonnára helyezzük az elősütött csirkehúst. A húst megszórjuk kevés (de csak nagyon kevés) paprikával, majd a finomra felkockázott hagymával, majd a szeletelt gomba felével. A bab felével az alsó réteget betakarjuk.
Ezután a pirított szalonna felét rászórjuk, a maradt szalonna zsiradék felével meglocsoljuk, majd rászórjuk a reszelt sajt 1/3 részét, és 1 dl tejfellel meglocsoljuk, utána a kolbász 1/2 részével betakarjuk.
Ezután ráöntjük a bab másik felét, majd rászórjuk a maradék szalonnát és gombát. Az így képezett réteget megszórjuk a sajt 1/3 részével, és meglocsoljuk a maradék tejföllel, majd a tetejére kerül a maradék kolbász.
A nyitott edényben lévő ételt 35-40 percig közepes lángú (170 fok)sütőben sütjük. Ezután a lángot elzárjuk, az edényt kivesszük, rászórjuk a maradék sajtot, és 5 percre visszahelyezzük a kihűlő sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon. A sütőedényben tálaljuk. Az ételre tálalás után ízlés szerint tejfölt locsolhatunk.
Megjegyzés:
Friss kenyérrel és sok fehérborral fogyasztandó (nem ajánlott kocsit vezetni közvetlen étkezés után).
,a babot és a csülköt 1 éjszakán át áztatom,majd a csülköt és a lábszárt kockára vágom,a hagymából lecsóból készítek 1 pörkölt alapot,mibe bele teszem a lábszárt,majd a csülköt a z...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA darált húst egy tálban összedolgozzuk a tojással, majd sóval, borssal fűszerezzük. Pingpong labda méretű gombócokat formálunk belőlük. Kevés zsiradékon egy serpenyőben süssük át....
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA krumplit vágjuk hasábokra vagy kockákra ízlés szerint. A paprikát is kockázzuk fel, a hagymát vágjuk apróra, a fokhagymát is. A citromot vágjuk négyfelé. A megtisztított csirkem...
Elkészítési idő: 20+50 perc Nehézség: Könnyű1. Készítsd el a tésztát: Egy tálban keverd össze a lisztet a sóval. Fokozatosan add hozzá a meleg vizet, és gyúrd össze, amíg sima és rugalmas tésztát nem kapsz. Hagyd pihenni 30...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű