Tészta a mintához:
1 tojásfehérje
20 g liszt
30 g cukor
30 g vaj
A piskótához:
5 db tojás
12 dkg liszt
12 dkg cukor
2 evőkanál kakaó
½ csomag sütőpor
A töltelékhez:
25 dkg túró
3 db banán
200 ml habtejszín (Hulala)
1 citrom reszelt héja
10 dkg cukor
1 ek tejföl
1 cs zselatin fix
1 cs vaníliás cukor
A mintához való tésztát készítjük el elsőként. Keverjük össze az olvasztott vajat a cukorral. A tojásfehérjét habosítsuk fel kissé. A vajas keverékhez adjuk hozzá a tojásfehérjét és jól keverjük el. Adjuk hozzá a lisztet és keverjük homogén állagúra. A sütőpapírra elő lehet rajzolni bármilyen, tetszőleges mintát. Ezután a mintával lefelé tegyük a sütőpapírt a tepsibe. A keveréket tegyük egy kis zacskóba és az egyik sarkát vágjuk le. Rajzoljuk körbe a mintákat és tegyük be a hűtőbe, amíg a piskóta tésztáját is elkészítjük. Ez a mennyiség bőséges, akár 2-3 rolád díszítéséhez is elegendő.
A tojássárgáját kikeverjük habosra a cukorral. A kikevert tojássárgájához hozzáadjuk a lisztet, és a sütőport. A fehérjéből kemény habot verünk, majd ezt is lassan hozzáforgatjuk a lisztes masszánkhoz. Elővesszük a hűtőből a tepsit a sütőpapírral, erre öntjük a piskótánkat, és 180 fokon 10 perc alatt készre sütjük. Még melegen, a sütőpapírral együtt feltekerjük.
A túrót villával összetörjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt és a megmosott citrom reszelt héját. A tejszínt kissé felverjük, majd hozzáadjuk a zselatin fixet és kemény habot verünk belőle és alaposan eldolgozzuk a túrós keverékkel. A gyümölcsöt előkészítjük: a roládba kisebb darabokban, vagy akár egészben is beletehetjük a banánt. Ha daraboljuk, akkor bele is keverhetjük a masszába, vagy csak rászórjuk a krém tetejére a tekercs töltésekor. A túrós krémmel megtöltjük a piskótánkat, tetszőlegesen beletesszük a gyümölcsöt és feltekerjük. Az elkészült süteményt tegyük a hűtőbe minimum egy órára.
A sütőt előmelegítjük 180 °C - ra, egy nagyobb, kb 25 x 40 cm - es tepsi aljára sütőpapírt fektetünk. A tojásfehérjét a csipet sóval elkezdjük habbá verni. Amikor már félig felver...
Elkészítési idő:Két lapnak nyújtjuk. Az elsőre lekvárt teszünk, majd a krémet, rá a másik lapot, tetejére máz. Máz: 4 tojássárgáját 20 dkg porcukorral kikeverjük. Amíg meleg tésztára ráönteni.
Elkészítési idő:narancsot meghámozzuk, majd nagyobb kockákra vágjuk és pépesítjük. A magokat kiszedjük, ha esetleg vannak benne. A gyümölcspéphez adjuk a cukrot és a dzsemfixet, jól összekavarjuk...
Elkészítési idő: