Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Diós patkó


Írta:

Elk. idő: 180 perc
Adag: 8 fő
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


25 dkg liszt
10 dkg porcukor
10 dkg darált dió
1 késhegynyi sütőpor
20 dkg margarin
1-2 ek vaníliás porcukor a tetejére

Elkészítés:


A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzákeverjük a porcukrot, a sütőport és a darált diót. Végül gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a puha margarinnal. Folpackba csomagolva legalább 1 órát a hűtőben pihentetjük. (Nálam egy éjszaka volt és tökéletesen lehetett a tésztával dolgozni, nem ragadt, még a munkalapot sem kellett lisztezni.)

A hűtőből kivett tésztából kis darabokat tépünk, majd kisujj vastag rudakká sodorjuk. Azokat kb. 8 cm hosszú darabokra vágjuk. Patkó alakúra hajlítjuk, majd a két végét kicsit elvékonyítjuk. Sütőpapíros lemezre rakjuk, egymástól kicsit távolabb.

Előmelegített sütőben 170 fokon hőlégkeveréssel 10 perc alatt megsütjük. (Ha túlsül, megkeményedhet.) Még melegen vaníliás porcukorral megszórjuk. (A kisült tészta még elég puha, ezért a porcukorba forgatás helyett a törés elkerülése végett ez bizonyult célszerűbbnek.)

Légmentesen záródó fémdobozban sokáig eláll.

Trükkök, tippek, praktikák:


Kevés alapanyagból összeállítható, egyszerű, tojás nélküli édesség. Ez a süti még egy hét után is ugyanolyan omlós és puha, mintha épp akkor sült volna. A formázás az, ami egy kis időt vesz igénybe, de ha van játékos kedvű gyerek, akkor bevonhatjuk egy kis gyurmázásba.
80 db patkó lett belőle.

Diós patkó

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Citruskrémmel töltött mandulalapok
Citruskrémmel töltött mandulalapok

A reggeli rántottáimat egy ideje szívesebben készítem tiszta tojássárgájával, mint egész tojással, így állandóan megmarad egy csomó fehérje, ami kiváló a ToTu – hoz, de egy ilyen c...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Ötperces túrós kuglóf
Ötperces túrós kuglóf

A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, alul-felül sütésre. A margarint enyhén megolvaszthatjuk, hogy könnyebben kezelhető legyen, de ne legyen teljesen felolvasztva. Ezután a csipet sóva...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Erika
Gyümölcskenyér
Gyümölcskenyér

A fehérjéket a cukorral kemény habbá verjük egy csipet sóval. Ezután hozzá adjuk a citrom reszelt héját, a levét, az olvasztott vajat. Tovább keverjük a géppel. Utolján egy fakaná...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Tarte Tatin, avagy borított almatorta
Tarte Tatin, avagy borított almatorta

A tésztához az összetevőkből gyorsan gombócot gyúrok, és folpackba csomagolva fél órára a hűtőbe teszem pihenni. Előmelegítem a sütőt 200 fokra. Közben elkészítem az almatölteléket...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk