25 dkg liszt
10 dkg porcukor
10 dkg darált dió
1 késhegynyi sütőpor
20 dkg margarin
1-2 ek vaníliás porcukor a tetejére
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzákeverjük a porcukrot, a sütőport és a darált diót. Végül gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a puha margarinnal. Folpackba csomagolva legalább 1 órát a hűtőben pihentetjük. (Nálam egy éjszaka volt és tökéletesen lehetett a tésztával dolgozni, nem ragadt, még a munkalapot sem kellett lisztezni.)
A hűtőből kivett tésztából kis darabokat tépünk, majd kisujj vastag rudakká sodorjuk. Azokat kb. 8 cm hosszú darabokra vágjuk. Patkó alakúra hajlítjuk, majd a két végét kicsit elvékonyítjuk. Sütőpapíros lemezre rakjuk, egymástól kicsit távolabb.
Előmelegített sütőben 170 fokon hőlégkeveréssel 10 perc alatt megsütjük. (Ha túlsül, megkeményedhet.) Még melegen vaníliás porcukorral megszórjuk. (A kisült tészta még elég puha, ezért a porcukorba forgatás helyett a törés elkerülése végett ez bizonyult célszerűbbnek.)
Légmentesen záródó fémdobozban sokáig eláll.
Kevés alapanyagból összeállítható, egyszerű, tojás nélküli édesség. Ez a süti még egy hét után is ugyanolyan omlós és puha, mintha épp akkor sült volna. A formázás az, ami egy kis időt vesz igénybe, de ha van játékos kedvű gyerek, akkor bevonhatjuk egy kis gyurmázásba.
80 db patkó lett belőle.
A lisztet, cukrot, tojást, sütőport és a vajat összegyúrjuk. Ha túl kemény a tészta, kevés tejjel lágyítjuk. Legalább félórára hűtőbe tesszük. Amíg a tészta pihen, az almát meghámo...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA szalakálit a tejben megfuttatjuk, és a többi hozzávalóval összedolgozzuk. 3 lapot sütünk. A cukrot a margarinnal habosra keverjük. 6 dl tejben felfõzünk 2 csomag vaniliás pudin...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMindent kezdjünk a margarin olvasztásával, és ebbe szórjuk is bele a narancsot, hogy picit puhuljon, meg a mézet. A száraz részeket összekeverjük, és hozzáadjuk a mézes-narancsos...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz alapanyagok közül a klasszikus lisztet helyettesítette rizsliszt+tönkölybúzaliszt keveréke. Az 1 csészényi cukor helyett (a tojás felveréséhez) használtam egy kanálnyi nádcukrot...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű