35 dkg liszt
2.5 dl tej
2.5 dkg friss élesztő
2.5 dkg vaj v. margarin (olvasztva)
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
+ 1-2 ek tej
Az élesztőt felfuttatom a meleg, cukrozott tejjel.
A lisztet beleöntöm egy keverőtálba, mehet hozzá a só, és az olvasztott vaj. Majd az élesztős tej is.
Pár perc alatt készre dagasztjuk a tésztát.
Mikor kész a tészta, kettéosztjuk, kinyújtjuk.
A lapokat 4 részre vágjuk, és egyenként tovább nyújtjuk őket, amilyen vékonyra csak lehet.
A szélesebb részénél kezdve feltekerjük, kifli alakúra formázzuk, és sütőpapíros tepsibe tesszük. A tetejét megkenjük kevés tejjel.
Melegítsük be a sütőt 200-210 fokra, (alul-felül sütés) és a sütő aljába egy másik tepsibe tegyünk vizet.
A kifliknek elég csak addig kelniük, amíg a sütő melegszik.
Süssük a kifliket 15-20 perc alatt aranybarnára.
Felolvasztjuk a vajat a mézzel. A száraz hozzávalókat összekeverjük, hozzáadjuk a tejet és a vaj-méz keveréket. 1-2 órát hűtőben pihentetjük. Kis diónyi formákat formálunk, kics...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElső lépésként az élesztőt a cukros tejben elkevertem, hozzákevertem a lisztet és hagytam 3 órát felhabosodni. Majd e a picike élesztőt, a langyos vízzel elkeverem, hozzáadom a gyo...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztás programot. Az eredeti receptben 4 dl tej volt megadva, de én kezdetnek 3 dl-t adtam hozzá, majd még sz...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesÖssze dolgozzuk a tészta alapanyagait. Majd 2 órát pihentetjük. Addig elkészítjük a tölteléket. 3 dl vízzel szirupot főzünk beleszórjuk a diót belekeverjük a keksz morzsát és a cit...
Elkészítési idő: 100 perc Nehézség: Közepes