Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Igazi rétes tészta


Írta:

Elk. idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


2,5 dcl forró víz
3 e.kanál disznó zsír
2 e. kanál olaj
2 e. kanál ecet
1/2 kg átszitált sima liszt
1 drb tojás
csipetnyi só

Elkészítés:


A disznó zsírt,olajat,ecetet,sót összekeverjük a forró vízzel és hozzáadjuk a lisztet ,tojást és jól kidolgozzuk a tésztát , letakarva 1 órát pihentetjük.Pihentetés után 3-4 részre osztjuk a tésztát, majd egy vászon asztalterítőn amit lelisztezünk kihúzzuk a tésztát óvatosan .
Amikor kész vagyunk ,töltjük tetszés szerint a rétestésztát , majd az asztalterítő segítségével felpergetjük rúd formára és a kizsírozott tepsikbe rakjuk és megsütjük

Rétes- töltelékek
(2 cipóból nyújtott lapokhoz elegendő mennyiségben.)

Almatöltelék:
1 kg tisztított, reszelt almát pároljunk meg, míg leve elfő, majd 10 dkg cukorral keverjük, s fahéjjal ízesítjük.

Amennyiben jó érett az alma, párolás nélkül is felhasználhatjuk, reszelve, vagy egészen vékonyra szeletelve. Csak akkor édesítjük, amikor a töltésre kerül a sor, mert sok levet eresztene, s elrontaná a tésztát. Nyers alma alatt bővebben hintsük meg morzsával.

Túrótöltelék:
50 dkg tört túrót ízesítünk csipetnyi sóval, hozzáadunk 3 dkg vajat, 3 tojás sárgáját, 3-4 evőkanál cukrot, reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot, 5 dkg mazsolát, egy púpozott evőkanál búzadarát.
Finomabb, amennyiben pár kanál tejföllel is meglocsoljuk a tölteléket.
Ha a túró nem túl száraz, ezt is hintsük meg alatta morzsával.
Finom a kapros töltelék is: kevés só, egy marék apróra vagdalt friss kapor kell a túróba.
Ennek az édes változatába cukrot tegyünk.
Különleges, ha juhtúróval készül a sós változata.

Igazi rétes tészta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Beatrix
Citromos áztatott piskóta (Mary Berry)
Citromos áztatott piskóta (Mary Berry)

A piskóta hozzávalóit összekeverem, kb. 1 percig keverem habverővel, amíg sima nem lesz. Majd egy 23 X 30 cm tepsit zsiradékkal megkenem és kibélelem sütőpapírral. A sütőt 160 fokr...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Edina
Rigó Jancsi
Rigó Jancsi

A piskótának előkészítjük a tepsit. Ramával kikenjük, kilisztezzük, vagy sütőpapírral béleljük ki, hogy ne ragadjon majd le a piskótánk. A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar boci mobil
boci mobil

A tojást a cukorral, olajjal jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a tejet. A lisztet, a kakaót és a szódabikarbónát összekavarjuk, és ezt is a tojásos-tejes krémhez keverjük. Egy 20×3...

Elkészítési idő: 1 ó
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Almás pite
Almás pite

A tészta 30 dkg lisztből 15 dkg margarinból, 5 dkg porcukor, csipet só, 1 tojás, fél sütőporból készült, ha szükséges pár kanál tejföl! Az alma volt vagy közel 2 kg reszelve, egy k...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk