Hozzávalók egy nagyobb piteformához:
(Az én formám átmérője 23 cm.)
Omlós tészta:
- 125 g liszt
- 60 g hideg vaj
- 30 g átszitált porcukor
- 1 kisebb tojás
Málnazselé:
- 130 g málnapüré (kb. 200 g málnából)
- 1 ek. cukor
- 3 g pektin
Citromkrém:
- 2 tojás
- 85 g cukor
- 2 nagyobb kezeletlen citrom héja és leve
- 80 g vaj
- fél lap zselatin
Díszítés:
- 250 g szobahőmérsékletű mascarpone
- 140 g fehér csokoládé
- 1 púpos ek. darált mák
Az omlós tésztához a lisztet a vajjal és a porcukorral összemorzsolom, majd hozzágyúrom a tojást. A kész tésztát folpackba csomagolva a hűtőbe teszem minimum egy órára. Utána lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtom, és kibélelem vele a piteformát. Villával megszurkálom a tésztát, majd méretre vágott sütőpapír-darabot terítek bele, és arra kerámia pitesúlyt vagy szárazbabot szórok nehezéknek, hogy ne púposodjon fel a tészta sütés közben (ún. vakrasütés). 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütöm, majd eltávolítom a nehezéket és a sütőpapírt, és további pár percig sütöm még, míg a tészta széle enyhén aranybarnás nem lesz. Hagyom kihűlni.
A málnazseléhez elkészítem a málnapürét: a málnát leturmixolom, majd kb. kétharmadát szitán átpasszírozom, a maradékot magostul mérem ki hozzá (ez opcionális, lehet csak átpasszírozott málnapürét is használni, én szeretem a textúrában, ha egy kevés mag marad benne). A pektint elkeverem a cukorral. A málnapürét csípősre melegítem (ne forrjon még, de már gőzöljön), és ekkor adom hozzá folyamatos keverés mellett a pektines cukrot. Még kb. egy percig forralom, kicsit hagyom hűlni, majd egyenletesen elterítem a kisült pitetészta aljában. Hagyom teljesen kihűlni.
Jöhet a citromkrém. A tojásokat a cukorral kézi habverő segítségével kicsit kihabosítom, majd hozzáadom a citromok lereszelt héját és levét. A citromos-tojásos masszát vízfürdő felett vagy nagyon-nagyon-nagyon alacsony lángon, folyamatos keverés mellett addig főzöm, míg be nem sűrűsödik (ez 80 fok körül fog bekövetkezni). Ekkor feloldom benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd kicsavart fél zselatinlapot, hagyom pár percet hűlni, és belekeverem a vajat is. Ha nagyjából szobahőmérsékletűre hűlt, rátöltöm a málnazselés rétegre, és teljesen kihűtöm hűtőben.
A díszítéshez a fehér csokoládét felolvasztom, és hozzákeverem a szobahőmérsékletű(!) mascarponéhoz, végül a darált mákot is belekeverem. Kb. negyed órát hűtöm, majd csillagcsöves habzsákból jó sűrűn rózsákat nyomok belőle a citromkrém tetejére.
Tipp: Ha egyszerűsíteni szeretnénk, a málnazselé helyett tegyünk egyszerűen egész málnaszemeket a pitetésztára, majd erre öntsük a citromkrémet!
Ebből 6 cipót készítünk 10 cm szélesre és tepsi hosszára nyújtjuk közepébe fél dióbeleket teszünk, felgöngyöljük. Tetejét tojássárgával kenjük, lassú tűznél sütjük.
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Közepescukor, tojás összekever, plusz vaj, tej vanília, liszt felezni, kakaó, vagy liszt hűtő 180 fok, 12 perc
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször is kimérek mindent, egyik edényben a lisztet a sütőporral (kakaós esetén a kakaó is), másik edényben a cukor tej, olaj, tojássárga, harmadik edény a tojásfehérje csipet sóv...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűHabhoz a maradék fehérje+13 dkg cukor
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű