300 g cukor - barna
200 ml étolaj
4 db tojás (nagyobb, "L"-es méretű)
280 g búzaliszt (BL55)
100 g dió (darált)
12 g sütőpor
1 csapott mokkáskanál fahéj (őrölt)
400 g sárgarépa (nyers, megpucolt)
1 késhegynyi só
50 g csokoládé - fehér
1 db narancs reszelt héja
A mázhoz
200 g natúr krémsajt (pl.: Philadelphia original)
sárgarépa (nyers, reszelt)
1 evőkanál vanília eszencia
A répákat megtisztítjuk, lereszeljük, valamint egy 26 cm átmérőjű tortakarikát vékonyan kivajazunk, kilisztezünk.
A barnacukrot az olajjal alaposan elkeverjük, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat is.
Durvára törjük a diót, majd egy tálban összekeverjük a lisztet, durvára tört diót, sót, sütőport, fahéjat.
Ha összekevertük a szárazanyagokat, egy fakanállal a barnacukros masszához keverjük a lisztes keveréket, a durvára reszelt répát, az olvasztott fehér csokoládét, és belereszeljük a narancshéjat is.
A kész masszát az előkészített formába öntjük, és előmelegített 165 C-os sütőben légkeverés nélkül kb. 80-90 perc alatt, légkeveréssel kb. 60 perc alatt készre sütjük. Tűpróbát minden esetben alkalmazzunk! Ha kisült, teljesen hűtsük ki kb 2 óra alatt, majd vegyük ki a sütőformából.
A tetejére szükséges krémhez a krémsajtot keverjük ki egy kevés vanília eszenciával, és kevés reszelt répával, majd kenjük rá a kihűlt torta tetejére.
A lisztet a zsírral és a cukorral elmorzsoljuk.A tejben a szalalkálit felfuttatjuk, és a liszthez adjuk rétestészta álagúra gyúrjuk, ha kell bele még tej adjunk hozzá. A tésztát ha...
Elkészítési idő:A tojásokat válaszd ketté, a sárgáját keverd ki a cukorral, amíg a cukor bele nem olvad. A tejet lassan forrald fel a vaníliás cukorral. A fehérjébe tegyél egy negyed teáskanálnyi...
Elkészítési idő:Krém: 20 dkg vaj, 20 dkg cukor, habosra keverjük, 15 dkg darált dióval, pici rummal. Kihűlt tésztára kenjük. Tojás fehérjét 25 dkg cukorral gőz fölött kemény habbá verjük, és ráken...
Elkészítési idő: 1,5 óra