Markától
Hozzávalók:
100 gramm olvasztott vaj
250 gramm cukor (tudom, kicsit több, mint az eredetiben, de mit tegyek, imádom az édeset!)
2 tojás
1 csomag vaníliás cukor
200 gramm sütőtök püré
125 gramm liszt
100 gramm holland kakaópor (vagy 200 gramm olvasztott étcsokoládé - a második adagot már ezzel csináltam)
1 teáskanál szódabikarbóna
fél csomag sütőpor
1 csipet só
50 ml tej
a krémhez:
250 gramm mascarpone
4 evőkanál porcukor
3 evőkanál narancslekvár (én a sajátomat használtam)
Először a sütőtökpürét készítettem el. Vettem 2 negyed nagydobosi sütőtököt (nálunk a piacon szétvágva - felezve, negyedelve - is lehet venni), otthon evőkanállal kikotortam a magjait, lemostam a héját, majd betoltam 180 fokos sütőbe és kb 1 óra alatt jó puha lett. Majd , miután kihűlt, egy evőkanállal kikotortam a puha belsejét és villával kicsit szétnyomkodtam. Nekem a két negyedből szinte pontosan 500 gramm sütőtökpürém lett, így sikerült végül a dupla adag készítése.
No, de maradjunk az első sütésemnél.
A keverőtálba kimértem a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot, hozzáadtam a csipet sót, a szódabikarbónát, a kakaóport és a sütőport, majd kicsit átkevertem egy kanállal. És jöhettek a nedves hozzávalók: az olvasztott vaj (de biztosan jó a szobahőmérsékletű, csak nekem nem volt időm kivárni, ezért olvasztottam), a tojások és a sütőtökpüré, no meg a tej.
A robotgép keverőjével az össze hozzávalót pár perc alatt alaposan összedolgoztam, majd egy sütőpapírral kibélelt, 28*16 centis tepsibe öntöttem és 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütöttem.
Amíg hűlt, addig összekevertem a mascarponét a porcukorral és a narancslekvárral, végül a kihűlt sütire kentem és így szeleteltem.
Aztán következett a második adag, ebből már muffint csináltam és kakaópor helyett olvasztott étcsokoládét használtam. A tésztából mindegyik formába 1 evőkanálnyit tettem (hogy csak a papírforma feléig legyen), majd 180 fokos sütőben kb 16 perc alatt készre sütöttem. Így 20 darab sütőtökös csokoládés muffint kaptam, amit szintén narancsos mascarponekrémmel kínáltam. Bátran mondhatom, elsöprő sikert aratott.
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kis kosárformába nyomkodjuk, és 170 fokon világosra sütjük. (Ebből a tészta mennyiségből nekem 75 db lett.) 2. A túrót a cukorral és a cit...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElső lépésben a porcukort egy sűrű szitán (pl teaszűrő) átszitáljuk, ez lényeges momentum, fontos, hogy minél finomabb porcukort kapjunk. Egy részét a porcukornak félre pakoljuk, a...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA száraz hozzávalókat (lisztet, kakaóport, cukrot, sütőport, gyömbért, vaníliás cukrot, csipet sót) összekeverjük egy edényben. Ehhez hozzámorzsoljuk a hideg vajat (a nagy lyukú...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLeszűrjük a meggy levét, egy literre hígítjuk (én két üveg meggybefőttet vettem, ennek 7,5 dl leve volt), majd újra összeöntjük a meggyel egy nagyobb edénybe, és forrásig melegítjü...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű