3 szép körte
3 szép alma
2 evőkanál barna nádcukor
1 citrom
A morzsához:
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1 mokkáskanál őrölt gyömbér
1 mokkáskanál őrölt szegfűbors
1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
150 g kemény, hideg vaj
150 g barna nádcukor
200 g liszt
25 g zabpehely
1 teáskanál sütőpor
+ 2,5 dl tejszín habbá verve a tálaláshoz
Piszkosul egyszerű dolgotok van, aki szeretne 2-3 óráig pepecselni a konyhában, az most keressen másik receptet! Itt annyi a teendő, hogy a körtéket és almákat szépen megpucoljátok, kis kockákra vágjátok, és egy kisebb kivajazott sütőformába szórjátok. Mehet rájuk egy citrom reszelt héja és a leve is, valamint két kanálnyi barna nádcukor. Ezt az egészet dobjátok be jó forró, 220 fokos sütőbe és süssétek kb. 15 percig, amíg a gyümölcsök és a rajtuk lévő cukor kicsit karamellizálódni nem kezd.
Közben pont meg tudjátok csinálni a morzsát. Csak morzsoljátok szét gyorsan a hideg vajat a liszttel, amíg az egész egységes, durva szemcséjű, morzsalékos cucc nem lesz, majd keverjétek hozzá a cukrot és a sütőport, valamint az összes fűszert is. Na és itt mehet bele a zabpehely is! Dolgozzatok gyors mozdulatokkal, hogy a lehető legkevésbé olvadjon meg a vaj, és az egész megmaradjon szórható, porhanyós keveréknek. Közben pont kész lett az elősütött körtés-almás keverék is!
Most már csak annyi a teendőtök, hogy szép egyenletesen eloszlatva rászórjátok a morzsát a gyümölcsökre, és ismét bedobjátok az egészet a sütőbe 180 fokra, úgy 20 percre, amíg a morzsa szép barna színt nem kap
.A fűszerektől teljesen karácsonyi hangulatba kerül a morzsa, ráadásul a belekevert zabpehely miatt jó ropogós is lesz, zseniális kontrasztot alkotva az alatta meghúzódó puha, szaftos, kicsit karamellízalt és a citromlétől és héjtól pikáns gyümölcsökkel. Ezt a sütit mi azután szoktuk enni, hogy kihűlt és a gyümölcsök pektinje kicsit összefogta az alsó részt. Így szépen lehet szeletelni, és már csak rá kell csapni egy adag krémes, FELVERT (és nem habszifonnal felfújt) tejszínhabot, hátradőlni és nézni, ahogy kint esik a hó.
A puha vajat habosra keverjük a cukorral és a tojásokkal, belehintjük a sütőporral elkevert lisztet, és jól összedolgozzuk a tésztát. Fél órára hűtőbe tesszük. Közben kikeverjük...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatjuk langyos tejben kevés cukorral, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát gyúrunk. Meleg helyen, letakarva, duplájára kelesztjük. A tésztánkból nagy téglala...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk és felfuttatjuk az élesztőt. Egy tálba tesszük a lisztet és a többi hozzávalót, majd jól összegyúrjuk. Meleg helyre téve 1 óra alatt a duplá...
Elkészítési idő: 215 perc Nehézség: Könnyű1) Melegitsuk elo a sutot 175 fokra / gazsuto 2-3 fokozat. Vajazzuk ki a sutoformat es beleljuk ki sutopapirral. Tegyuk felre. 2) Keverjuk habosra szobaho vajat es a cukrot....
Elkészítési idő: 1 ora Nehézség: Könnyű