FELE ADAG IS ELÉG! 6-8 adag
Recept (12-16 főre)
2,5 kg pulykamell filé
40 dkg bacon
só
frissen őrölt bors
8 közepes hagyma
1 közepes zellergumó
10 dkg vaj
1/2 l édes fehér bor
70 dkg aszalt gyümölcs vegyesen, durvára vágva
1 kis csokor kakukkfű
6-8 szem szegfűbors finomra törve
só
frissen őrölt bors
2 tojás
20 dkg fehér kenyér
A töltelékhez a vajat nagy lábosba teszem, felolvasztom és közepes lángon megfonnyasztom rajta az apróra vágott hagymát és a nagy lyukú reszelőn lereszelt zellert. Amikor egészen puha a hagyma és a zeller, hozzáadom a fűszereket és a durvára aprított aszalt gyümölcsöket. Összekeverem, 1 percig párolom, majd felöntöm a borral. Éppen csak felforralom és lehúzom a tűzről. A kakukkfű ágait kiszedem.
A kenyeret kis kockákra vágom (csak akkor vágom le a héját, ha nagyon vastag) és összeforgatom a gyümölcsös keverékkel. Sózom, borsozom és hagyom langyosra hűlni. A 2 tojást kicsit felverem és a masszához keverem, jól összedolgozom.
A hússzeleteket megmosom, papírtörlővel szárazra törlöm, enyhén sózom (a bacon is sós lesz) és borsozom. Minden szelet közepére hosszában ráhalmozom a töltelék 1/3-át, majd hústűvel összetűzöm a tekercseket. Baconnel szorosan és bőségesen befedem, tepsibe teszem a húsokat és 160 fokra előmelegített sütőben 1-1 1/2 órán át sütöm. Amikor a bacon szép piros színt kap, elzárom a sütőt és kiveszem a tekercseket. 10 percig hagyom pihenni szeletelés előtt
Frissen fogyasztva az igazi, melegítve kiszárad.
Két dologtól lett jó: a bacon miatt a hús egyáltalán nem száradt ki, a töltelék aromái pedig átszivárogtak az amúgy ízetlen húsba és így kifejezetten kellemes lett a végeredmény. Meglepő lehet, hogy az aszalt gyümölcsöket sós alapra tettem, de szerintem pont ettől lett egy kicsit izgalmasabb az íze a megszokottnál. Szeretem, na.
2,5 kg pulykamellből 3 tekercs lesz, ez 12-16 főre elég. Lehet a receptet felezni, de mindenképpen fontos, hogy egész pulykamellett szúrassunk fel a hentessel. Egy ekkora pulykamellből 3 egyforma 2-3 cm vastagságú szétnyitott szeletet tud vágni, amit könnyű kezelni, megtölteni. Ha nem töltjük meg mindet, le lehet fagyasztani és készülhet majd belőle valami más (csak azt tudnám, hogy mi?). Aszalt gyümölcsből füge (természetesen), sárgabarack, szilva és ananász került a tekercsbe, szegfűborssal és kakukkfűvel. Több variációt el tudok képzelni, íme kettő:
egzotikus: mango, ananász, sárgabarack, meggy + vanília, szegfűbors, csili
hagyományos: szilva, alma (nem szárított) + fahéj, bors, szegfűszeg
A csirkét megmossuk, tokozzuk, kivágjuk a zsírzóját és megszárítjuk. A mellére fektetjük, majd a hátát felvágjuk 5-6 cm-re, úgy hogy jobban feküdjön a tepsiben. Belülről megszórjuk...
Elkészítési idő: 1,5 h Nehézség: KözepesMiután megmostuk a csirkemellet, vágjuk fel szeletekre. Keverjük bele a joghurtba a sót és a borsot, és nyomjunk bele fokhagymát. Következő lépésként a zabpelyhet le kell darálni....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az őzgerincformát kibéleljük a baconnal, a szeleteknél legyen fél centi átfedés és a széleket felváltva lógassuk ki jobb és bal oldal...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csirkemelleket szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, grillfűszerrel megszórjuk, és kevés olajon pirosra sütjük. A hagymát, csirkemájat, paprikát, paradicsomot, gombát és a szalonná...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű