Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Befőzési kisokos


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Nem igaz, hogy a befőzés olyan bonyolult feladat lenne. Néhány alapszabályt kell betartani, és kezdődhet a tartósítás - akár cukorral, akár anélkül. A jól végzett munka örömét pedig télen érezzük majd!

Alapszabályok

- Csak friss, hibátlan, ép, érett, de ne túl érett, jó minőségű gyümölcsből készítsünk befőttet, dzsemet, lekvárt.

- Felhasználás előtt alaposan mossuk meg az alapanyagokat, és mossuk el a kellékeket is (üveg, kanalak, tetők stb.) Ha kis piszok, baktérium marad az üvegeinkben, megromlik a tartalma.

- Az üvegeket mossuk ki tiszta vízzel, öblítsük ki, és fejjel lefelé hagyjuk lecsepegni! Sose töröljük ki!

- A tető alá nem kell celofánt vagy fóliát tenni. Egy-egy tetőt több éven át használhatunk, de mindig mossuk tisztára. Felbontáskor ne feszegessük késsel, mert utána már nem jól zár! Aki nagyon biztos akar lenni a dolgában, kenje át az üveg száját tiszta alkohollal.

Tartósítási tippek

- Ma már korszerű készítményeket használhatunk tartósításra (szorbinsav és sói, valamint a kén-dioxid származékok). Legismertebb a nátrium-benzoát. Ezekből elég egészen kis mennyiséget kevernünk a lekvárba, befőttbe. Ha nem vagyunk allergiások ezen anyagokra, semmilyen gondra nem kell számítanunk.

- Tartósítószer nélkül is befőzhetünk. A cukor, a méz természetes konzerválószer. A méz könnyebben emészthető, értékes ásványi anyagokat tartalmaz, és hangyasavtartalma miatt jobban tartósít, mint a cukor. A tartósításban kis mennyiségben az alkohol (rum, tiszta szesz) is segít.

Elkészítés:


Ha egészségesebben szeretnénk befőzni, és esetleg a kalóriával is spórolni akarunk, választhatunk: vagy teljesen cukormentesen készítjük a lekvárt, vagy fruktózt, édesítőszert használunk. Ez esetben 1 kg gyümölcshöz kb. 2 evőkanál folyékony édesítőszert használjunk. A fruktóz gyümölcscukor, fogyaszthatják cukorbetegek, de majdnem annyi kalóriát tartalmaz, mint a cukor.

- A gőzölés és a dunsztolás is tartósít. Egyetlen hátránya: ha nem használunk tartósítószert, akkor felbontás után nagyon hamar el kell fogyasztani a lekvárt, befőttet, mert még hűtőben tárolva is könnyen megromlik.

Befőzési kisokos

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Babaganus – közel-keleti padlizsánkrém
Babaganus – közel-keleti padlizsánkrém

Az első lépés a padlizsánok sütése. Ehhez használhatsz konzervként kapható padlizsánpürét, sütheted a sütőben vagy nyílt lángon esetleg faszénen. Itt a trükk: azt az igazi, füstös...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sajtos palacsinta
Sajtos palacsinta

Kézi robotgépet használva kavarjuk össze a tojást, a sót és a cukrot, adjuk hozzá a vizet. -- Egy külön tálban keverjük el a sütőport a lisztben, lassanként adjuk hozzá a tojásos...

Elkészítési idő: 30
Nehézség: Könnyű
share
Avatar vargabéles
vargabéles

A cérnametéltet sós vízben kifőzzük, és egy kis vajjal elkeverjük, a túrót áttörjük, a mazsolát langyos vízbe áztatjuk. A tojások sárgáját a vaníliás cukorral és a kristálycukor 2...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Éva
Szejtán
Szejtán

Egy nagyobb edénybe rakj fel vizet forrni, majd a száraz alapanyagokat keverd össze először egymással, majd a 3 dl vízzel. Ez a massza összeáll, leválik az edény faláról, és utána...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk