menu

Családireceptkönyv.hu

Bruschetta 1-2 féle– világklasszis előétel Itáliából


Írta:

Elk. idő: 40 perc
Adag: 4-6 adag
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Paradicsomos
8 szelet ciabatta vagy ropogós héjú fehérkenyér
4-5 db nagyobb, érett, zamatos paradicsom
2 dundi gerezd fokhagyma
1 kis csokor bazsalikom
½ dl olívaolaj + 2 evőkanál az ízesítéshez
ízlés szerint só, bors
Cukkinis sajtos
1 kis cukkini
4-5 paradicsom
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma

bors
zöldfűszerek (metélőhagyma, oregánó, bazsalikom)
10 dkg emmentáli sajt
olívaolaj
bagett

Elkészítés:


A paradicsomok héján kereszt alakban bemetsszük, 1 percre forró vízbe dobjuk, meghámozzuk. ½ cm-esre kockázzuk, tálba rakjuk. A bazsalikomleveleket egészen finomra tépkedjük, hozzáadjuk a paradicsomhoz, sózzuk, borsozzuk, kevés olívaolajjal meglocsoljuk.

A kenyérszeletek mindkét oldalát olívaolajon 1-2 perc alatt megpirítjuk, még melegen bedörzsöljük fokhagymával, ha nagyobb szeleteket pirítottunk, akkor megfelezzük, mindegyikre halmozunk a fűszeres paradicsomból, olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.

Olaszország számos vidékének megvan a maga jellegzetes bruschettája, hisz éppúgy bajos volna egységes olasz konyháról beszélni, mint ennek a fogásnak két településen azonos felfogásban készített változatáról.
Cukkinis sajtos
A paradicsomot megtisztítom, majd összevágom. A hagymát és a fokhagymát apróra vágom, és a paradicsommal együtt olívaolajon elkezdem főzni. Közben a cukkinit meghámozom, kis kockákra vágom, majd hozzáadom a mártáshoz. Ízlés szerint adok hozzá sót, borsot, metélőhagymát, oregánót és bazsalikomot (de az ún. pizzafűszer is jó hozzá). Addig főzöm, amíg a cukkini megpuhul. Jó sűrűre főzzük!!!
A bagettet hosszában kettévágom, a friss részét kevés olívaolajon megpirítom, majd ráhalmozom a mártást, és a tetejét megszórom kevés reszelt sajttal. (Aki szereti, rá is rá is piríthatja a sajtot.)

Trükkök, tippek, praktikák:


A gyorsan elkészíthető, sokféle finomsággal megrakott pirított, ropogós kenyér az egyik legnépszerűbb előétel akár többfogásos vacsoráról, akár baráti vagy családi összejövetelről van szó, de a kettesben elköltött étkezések ínycsiklandó felvezetése is lehet.

A világszerte népszerű bruschetta (ejtsd: bruszketta) első darabjai a 15. században valahol egy közép-itáliai parasztkonyhában készülhettek – hogy pontosan ki és mikor tálalta fel a kezdetben kevés olívaolajjal meglocsolt pane bruscatóból (pirított kenyérből) álló ételt, ugyanúgy nem ismert, mint a szegények konyhájából származó számos közismert fogás születése. Az bizonyosra vehető, hogy a pizzához hasonlóan a bruschettát is a szerény körülmények kényszere hívta életre. Évszázadok alatt aztán részben az életkörülmények javulásával, részben pedig a leleményes itáliai szakácsok és háziasszonyok ügyességének, fantáziájának és a rendelkezésre álló alapanyagok végtelen számú variációjának köszönhetően elfoglalta helyét a társadalom szinte minden rétegének asztalán, sőt a luxuséttermek konyhájának kínálatában is.
Ha Közép- vagy Dél-Olaszországban járva egy trattoria asztalához leül a vendég, a rendelés felvétele után szinte perceken belül kisebb vagy nagyobb szelet illatos rakománnyal ellátott bruschetta érkezik a tányérokra nem csupán a várakozással töltött idő múlását gyorsítva, de fokozva az érdeklődést a szép sorban feltálalt fogások iránt, és persze rögtön csillapítandó az éhséget. Nem is kell Olaszországba utazni ahhoz, hogy ebben az élményben bárkinek része legyen, elegendő a világ bármely táján egy olasz kisvendéglőt felkeresni – sőt odahaza is könnyedén megvalósítható mindez.

A bruschetta rendszerint ropogós héjú kenyérből, de van, ahol pizzatésztából készül. A legegyszerűbb - és máig az egyik legismertebb változat - frissen pirított kenyérből készül, amelyet még melegen alaposan bedörzsölnek fokhagymával, majd sózzák, és több-kevesebb olívaolajjal meglocsolják, időnként kevés borssal fűszerezik. Ennek az egyszerű bruschettának a lényege a jó minőségű olívaolajban rejlik. November táján számos itáliai olajtermelő teszteli családi és baráti körben a frissen sajtolt olajat ezzel az egyszerűségében is tökéletes falattal.
A közkedveltségében ezzel vetekedő, ha ugyan ezt meg nem előző klasszikus típusra a fokhagymát követően frissen aprított paradicsom és bazsalikomlevelek kerülnek, gyakran aprított fokhagymával, sóval és frissen őrölt borssal fűszerezve – természetesen végül olajjal meglocsolva.

Bruschetta 1-2 féle– világklasszis előétel Itáliából

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Erika
Naan
Naan

Tálba mértem 150 g vizet, adtam, hozzá 1 tk. cukrot és 1 csapott 1k. porélesztőt. Ezután belemértem 300 g finomlisztet és 1 csapott tk. sót, valamint 1 nagy evőkanál görög joghurto...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Bogi
Birsalmasajt
Birsalmasajt

A megmosott, érett birsalma termését, virágtakaróját és magházát eltávolítjuk, felszeleteljük, hozzáadunk 1 pohár vizet, és fedő alatt puhára főzzük. A megpuhult birsalmát szitán v...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Sonkával töltött zöldpaprika
Sonkával töltött zöldpaprika

1. A paprikákat megmossuk, letörölgetjük és a szárrészét egyenesen levágjuk. 2. A száron lévő paprika-kalapot leszedegetjük és apróra összevágjuk. 3. A paprika belsejéből e...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Krilla
Mustáros,olajos,ketchupos pác
Mustáros,olajos,ketchupos pác

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk