10 dkg liszt
1 tk. sütőpor
2 tojás
18+ 2 dkg cukor
3 ek. kakaópor
10 dkg vaj
5 dkg durvára vágott dió
25 dkg túró
1 tk. vaníliakivonat
- a tetejére:
100 gr ét csoki és 20 szem fél dió (opcionális)
2 variáció:
Hozzávalók:
25 dkg túró
1 mokkáskanál vaníliaaroma
3 dkg cukor
10 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
csipet só
2 tojás
17 dkg cukor
10 dkg vaj
3 evőkanál kakaópor
(5 dkg durvára vágott dió)
A mázhoz:
1 púpos evőkanál porcukor
1 púpos evőkanál kakaópor
3 evőkanál víz
3 evőkanál olaj
A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A vajat és a kakaót összeolvasztottam. 18 dkg cukrot a tojásokkal fehéredésig habosra kevertem.
A túrót összetörtem, hozzákevertem 2 dkg cukrot, a vaníliakivonatot és a tojásos masszából még két evőkanálnyit, hogy kenhető állagú legyen.
A kakaós vajat a tojáskrémbe kevertem, hozzászitáltam a sütőporral elkevert lisztet és belekevertem a diót is.
A csokis tészta felét egy vékonyan kivajazott 24X16 cm-es jénai tál aljára simítottam, erre jött a túrókrém, majd a tészta másik fele. (Ez kisebb volt, mint a recept szerinti sütőtál, de így épp el lehetett simítani egyenletesen a rétegeket.)
40 perc alatt készre sült, de finom puha maradt.
A csokimáz és a dió kifejezetten csinossá varázsolja, de simán porcukorral szórva is nagyon finom.
20x20-as fémformába is beügyeskedhető, viszont a fémformában 25 perc csak a sütési idő, hiszen jóval gyorsabban melegszik.
Körforma esetén 20-22 cm-hez elég ez a mennyiség
.A kiválasztott tepsit kizsíroztam, kiliszteztem, de lehet sütőpapírt is tenni bele.
A túrót összekevertem a 3 dkg cukorral és a vaníliával, félretettem. A lisztet egy másik kisebb tálban a sóval és a sütőporral elegyítettem (ide került volna a dió is). A vajat és a kakaót egy kisebb lábosban kicsi lángon folyamatos keverés közben összemelegítettem.
A tojásokat a 17 dkg cukorral addig vertem a robotgéppel, amíg kifehéredett. Hozzátettem a kakaós vajat, majd a lisztes elegyet is, összekevertem.
A tepsibe kanalaztam a fele kakaós tésztát. Rákanalaztam a túrós masszát, majd erre került a maradék kakaós tészta.
Előmelegített 180 fokos alsó-felső sütésen 40 percig sütöttem, de elég lett volna 35 perc is a 22x22-es tepsimben. Ha kisebb a tepsi, akkor nyilván valamivel több idő fog kelleni.
A mázhoz az aktuális kedvenc receptemet alkalmaztam. Összekevertem a cukrot a kakaóval és a vízzel, felmelegítettem, kanalanként hozzáadtam az olajat, majd a sütemény tetején elosztottam. (Persze akár olvasztott étcsokit is lehetne rátenni, az is nagyon finom!)
16 kocka lett a süteményből, és miután ketten voltunk itthon, észrevehettük, hogy napról napra finomabb lett - egészen a 3. napig:)
A brownie alapból sosem száraz, de ennek adott még egy kis pluszt a túró, meg jól is jött valami könnyebb rész a süti közepén. Kerek tortának is el tudom képzelni, mert a még ennél is precízebb kivitelezés esetén teljesen olyan, mintha egy túrókrémes csokitortaszelet lenne.
Habosra keverem a vajat és a porcukrot. Hozzáadom a vanília-kivonatot, a tojássárgáját, valamint a tejet, és ismét összekeverem. Átszitálom a lisztet, a kakaó port, a sütőport és...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA sütőt előmelegítjük 160 fokra. 1 bögre cukrot, 1 ½ bögre lisztet, sütőport és a 4 ek. kakaóport összekeverjük. Egy másik tálban a nedves alapanyagokat (tejet, vaníliát és az o...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Közepeslkészítés: (Tepsi mérete: 20x36 cm) 1. A tészta hozzávalóit egy fakanállal jól összekeverjük, majd beleöntjük egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Elsimítjuk egyenletesen a tésztát. (É...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kétféle kekszet és az étcsokoládét apróra tördeljük. A vajat, a cukrot, a kakaóport és a tejet jól összekeverjük és lassú tűzön szirupot főzünk belőle. Nem kell forrni hagyni! Eg...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű