35 dkg finomliszt (lehet, hogy több, vagy kevesebb a liszt minőségétől függ)
2 evőkanál tejföl ,
2 egész tojás,
1 csapott kávéskanál só
3 evőkanál porcukor,
1 teás kanál vaníliás cukor
1 reszelt citromhéj
5 dkg olvasztott vaj,
0,5 dl tej,
2 dkg élesztő
2 ek rum
Étolaj a sütéshez, porcukor a szóráshoz és sárgabaracklekvár
1. A vajat felolvasztjuk nem muszáj teljesen folyékony legyen. 2. A tejet fellangyosítom, kevés cukrot teszek bele és az élesztöt. 3. A lisztet egy tálba teszem, kis mélyedést csinálok benne és az élesztövel elkevert tejet beleöntöm, egy kicsi lisztet szórok a tetejére, hagyom felfutni. 4. A vaj kivételével hozzáadok mindent és egy kanál segítségével, nagyjából összedolgozom a tésztát, majd hozzá adom az olvasztott vajat és jól kidagasztom, a tésztának el kell válnia az edény falától, esetleg ha még lisztet igényel, akkor apránként teszek hozzá, éppen csak annyit, amennyit a tészta kíván. Akkor jó, ha elválik az kicsit kör alakúra "pofozgatom" és hagyom, hogy a duplájára keljen.
5. Lisztezett felületre borítom, kb. 5 mm vastagra elnyújtom és derelye metszővel a képen látható módon felszeletelem és előmelegített bő olajban világos barnára sütöm.
A tejet a vajjal felmelegítjük, majd hozzáöntjük a grízt és 1 percig forraljuk,amíg be nem sűrűsödik.Levesszük a tűzről és félretesszük hűlni. A tojások sárgáját a cukorral...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat törjük fel egy tálba, rakjuk félre. Egy kapcsos tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, a sütőt gyújtsuk be. Mérjük ki az alapanyagokat. A tojásokat addig verjü...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: Könnyű40 dkg cukor 3 egész tojás 10 dkg zsír ( zsírral készítsd!! ) Ezeket a hozzávalókat, robotgéppel jól összekeverjük, majd hozzáadunk 40 dkg lisztet, egy sütőport, 3 dl tejet, é...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A 10 dkg kakaót a 16 dkg cukorral, 1 dl vízzel sűrű sziruppá főzzük. 2. A tűzről levéve gyorsan belekeverjük a vajat. 3. Majd megkenjük a tortát, vagy más süteményeket a...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz