Hozzávalók:
a tésztához:
50 dkg finomliszt
15 dkg zsír
1 csomag sütőpor
14 dkg cukor
3 tojássárgája
kb. 2-2,5 dl tejföl (az eredeti recept szerint 1 evőkanál)
a töltelékhez:
1,5 kg alma
3-4 evőkanál kristálycukor
1 teáskanál fahéj
a tetejére:
1 tojás
porcukor
A lisztet gyúródeszkára szitálta, elkeverte benne a sütőport, és összemorzsolta a zsírral.
Hozzáadta a tojássárgákat, a cukrot és a tejfölt, és egynemű tésztává gyúrta.
A tészta a hűtőben pihent, amíg elkészült a töltelék. Ehhez az almákat meghámozta, magházukat eltávolította, és kis kockákra darabolta őket.
Nagy lábasban a cukorral megpárolta, végül ízesítette a fahéjjal, és megvárta, amíg kihűl.
Egy kb. 30 * 35 centis tepsit sütőpapírral kibélelt.
A tészta nagyobbik felét tepsi méretűre nyújtotta, kibélelte vele a sütőpapíros tepsit.
Rásimította a tölteléket, majd befedte a másik, kisebb tésztacipóból méretre nyújtott lappal.
Tetejét villával megszurkálta, majd lekente az enyhén felvert tojással, és előmelegített, közepesen forró sütőben szép barnássárgára sütötte.
Kihűlés után kockákra szeletelte, porcukorral meghintve tálalta.
Amikor elkértem a receptet, anyukám elővette az eredetileg 1936-ban (!) megjelent Váncza süteményeskönyv tizennegyedik, háromszorosra bővített (1985-ös) kiadását. Olyan jó volt lapozni ezt a kis, megsárgult lapokból álló könyvet, a kissé régies nyelvezetével és a rajzolt sütemény-képekkel. Az Omlós almás a 150. recept, a cím után zárójelben: "Igen jó". Hát ezt tanúsíthatom, igen jó, vagyis nem lehet csak egy szeletet enni belőle. Annyira finom, könnyed, jóízű, nevéhez méltóan omlós, hogy egyszerűen nem lehet abbahagyni. Próbáljátok ki, majd meglátjátok! Sok sikert hozzá!
Először a tölteléket készítem el,mivel annak hűlnie kell. A pudingot a cukorral,tejjel lassú tűzön,folyamatos kevergetés mellet sűrűre főzöm,majd hagyom kihűlni. Ezek után készítem...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA kekszhez a puha vajat habosra keverjük a cukrokkal, hozzáadjuk a csipetnyi sót és a lisztet, majd összegyúrjuk. Gombóccá formázzuk, folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük egy...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A csokoládét törjük darabokra, majd tegyük egy habüstbe, ami elfér egy gyorsforralón. 2. Melegítsünk a gyorsforralóban vizet, de a víz nem érjen a habüstig. A lényeg, hogy a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt keleszteni, aztán a többi hozzávalóval jól kidolgozni. meleg helyen 1 órát keleszteni. Ujjnyi vastagra nyújtani, pohárral kiszaggatni, és 170 fokos sütőben szép világo...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű