Hozzávalók kb. 20 fánkhoz:
Az égetett tésztához:
2,5 dl víz
1 csipet só
60 g vaj/margarin
125 g finomliszt
4 tojás
Továbbá:
150 g tortabevonó étcsokoládé
2-3 ek. olaj
500 g eper
60 g porcukor
2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
4 dl tejszín
2 tasak (20 g) habfixáló
néhány citromfű- vagy mentalevél
1. A képviselőfánk- vagy más néven égetett tésztához felforraljuk a vizet a sóval és a vajjal/margarinnal, egyszerre beleszórjuk a lisztet, és erőteljesen keverve addig forrósítjuk, amíg cipószerűen összeáll, elválik az edény aljától-falától. Áttesszük a masszát egy keverőtálba, kissé hűlni hagyjuk, majd (a robotgép dagasztóbetétjével) beledolgozunk 1 tojást, aztán egyenként a maradék 3 tojást is. Ügyeljünk arra, hogy csak akkor adjuk hozzá a következő tojást, ha az előzőt teljesen felvette!
2. Sütőpapírral bélelt sütőlapra – két kiskanállal vagy csillagcsőrös habzsákba szedve – 20 db nagyobb diónyi halmot formálunk belőle, és 220 °C-ra előmelegített sütőben 15-18 percig sütjük (két-háromszoros nagyságúra megnőnek!). Még melegen levágjuk a kalapkájukat, és rácsra emelve hagyjuk kihűlni.
3. A csokoládét forró vízfürdőbe állított lábaskába tördeljük, felolvasztjuk és elkeverjük az olajjal. 1-1 kiskanálnyit csorgatunk a fánkok belsejébe, és körbeforgatjuk úgy, hogy az oldalukra is kerüljön belőle.
4. Tálalás előtt az epret megmossuk, lecsepegtetjük, megtisztítjuk. 10 szép szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprózzuk, megszórjuk 2 ek. porcukorral és a vaníliás cukorral. A maradék porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük a jól behűtött tejszínt, csillagcsőrös habzsákba szedjük.
5. A levágott kalapkákat kissé összetörjük, a fánkok aljára szórjuk. Tetejükre szedjük az epret, majd bevonjuk tejszínhabrózsákkal, és a félbevágott eperszemekkel, citromfű-/mentalevelekkel díszítve kínáljuk.
Fontos:
− Minél több gőz kerül a sütőtérbe, annál magasabbra jönnek fel a fánkocsák − gőzt pedig úgy „csinálunk”, hogy betoljuk a tepsit a forró sütőbe, gyors mozdulattal 1,5-2 dl vizet öntünk-loccsantunk az aljára, és azonnal becsukjuk az ajtaját.
− A sütés első 10 percében nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert nem jön fel a tészta!
Tippek:
− Nem sok köze van a valódihoz (körülbelül annyi, mint a margarinnak a vajhoz), de finom, szép és rendkívül tartós habot nyerhetünk növényi habalapból is (ez általában édesített, tehát sem cukor, sem habfixáló nem kell bele). Nem elhanyagolható szempont, hogy a valódi habtejszínnél lényegesen alacsonyabb a koleszterintartalma.
− A megsütött képviselőfánk (légmentesen nejlonzacskóba csomagolva) jól tűri a mélyhűtést, hamar felenged és csak tölteni kell, ezért érdemes egyszerre nagyobb adagot sütni belőle.
Italajánlat:
Desszertbor vagy édes pezsgő
Még elkészülhet estére :). Bár egy éjszaka a hűtőben igen jót tett neki. Nagyobb darabokra vágtam a szilvát, és pálinkában felfőztem. Összeolvasztottam a vajat csokoládéval, belek...
Elkészítési idő:Az epret megmossuk, kicsumázzuk, lecsepegtetjük és félbe vagdossuk. A túrót összetörjük, belekeverjük a citrom levét és a héját, a cukrokat és a sót. A tejszínt felverjük a habfi...
Elkészítési idő: 2 óra26 cm átmérőjű tortaformában hagyományos módon sütök két kakaós tortalapot. Ha kihűltek, mindkettőt kettévágom. 8 egész tojást 30 dkg kristálycukorral gőz felett megfőzök álland...
Elkészítési idő: