kb. 20 darabhoz:
60 g vaj/margarin
só
125 g finomliszt
4 tojás
A krémhez:
2 tojássárgája
50 g porcukor
1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
250 g gesztenyemassza
3 ek. rum
2 dl jól behűtött tejszín
40 g étcsokoládé
3-4 szelet narancs
citromfűlevél
1. A képviselőfánk- vagy más néven égetett tésztához 2,5 dl vizet felforralunk a vajjal/margarinnal és 1 csipet sóval. Egyszerre beleszórjuk a lisztet, és erőteljesen addig keverjük, amíg a massza összeáll, elválik az edény falától. Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és alaposan-gondosan könnyű masszává keverjük.
2. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra, aljára beteszünk egy forró vízzel félig telt edénykét/konzervdobozt (a jó fánk sütéséhez gőz kell!). A masszát csillagcsőrös habzsákba szedjük, és egymástól tisztes távolságra 20 db diónyi halmot nyomunk belőle egy sütőpapírral bélelt tepsire, 15-18 percig sütjük. Sülés közben a sütő ajtaját nem szabad kinyitni, mert összeesik a tészta! A fánkokat rácsra rakosgatjuk, még melegen (ollóval vagy recés élű késsel) levágjuk a kalapkájukat, és hagyjuk teljesen kihűlni.
3. A krémhez a tojássárgákat a porcukorral és a vaníliás cukorral fém habüstbe tesszük, meleg vízfürdőbe állítjuk, és sűrűre-habosra keverjük. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a gesztenyemasszát és a rumot, hagyjuk teljesen kihűlni. A tejszínt kemény habbá verjük, beleforgatjuk a krémbe, aztán csillagcsőrös habzsákba szedjük, és megtöltjük vele a fánkocskákat.
4. Tálalás előtt a csokoládéból burgonyahámozóval forgácsokat farigcsálunk. A narancsszeleteket hat-nyolc háromszögre vágjuk, beleállítjuk-szúrjuk a krémbe, tetejét meghintjük a csokoládéforgáccsal, és citromfűlevélkékkel vidámítjuk.
Megjegyzések:
Ha mélyhűtött gesztenyemasszából dolgozunk, azt felhasználás előtt 1 órával hagyjuk felengedni
A tésztának valókat összegyúrjuk, hogy könnyen nyújtható legyen és két részre szedjük.. A tepsit sütőpapírral kibéleljük és az egyik kinyújtott lapot beletesszük. A pudingokat...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű6 részre, sütni
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű500 g túró 4 tojás sárgája 3 ek. búzadara 3 csomag vaníliás cukor reszelt citromhéj 15dkg porcukor a tojások kemény habja Mázhoz: 100-150 g porcukor 3 ek. kakaó 50 g...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA mákos piskótához a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a vizet és az olajat, végül a mákot is. A tojásfehérjét habbá verjük, és a sütőporral...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes