Ez kell hozzá:
A tésztához: 3 kellemes nagy tojás, 1 tk. só, 150 g. kölesliszt, 100 g tk. rozsliszt, 50 g finomliszt.
A raguhoz: 500 g darált pulykacomb, 500 g friss csiperke, só, bors, 1 lilahagyma, fokhagyma.
A mártáshoz: 5 ek. kölesliszt (vagy finomliszt), 2 ek. olaj, só, fokhagyma, 1 l tej, 1 kis tejföl. Esetleg kapor, de mivel Apácska miatt nem tehettem bele, csak a tetejét szórtam meg magamnak.
A tetejére: Parmigiano Reggiano sajt.
Így készül: A hagymát apróra vágva, minimális olajon megfonnyasztom, majd rádobom a darált húst. Míg kifehéredik, felszeletelem a gombát és bele is teszem. Fűszerezem és fedő alatt megpárolom. Maradjon csak meg a leve, mert abban fő majd meg a tészta.
A besamell mártáshoz az olajan (tudom, hogy vajjal kellene, de lusta voltam a hűtőig elmenni, mert messze van) megfuttatom a lisztet, majd a tejjel szépen felhúzom. Folyton kavargatom, szép krémesre főzöm. Csak sóval és granulált fokhagymával ízesítem. (ja igen, itt beletettem volna a kaprot, hacsak magamnak csináltam volna) Ha besűrűsödött, félreteszem és belekeverem a tejfölt is.
A tésztához valókat előbb géppel, majd kézzel gömböccé gyúrom. Pár percig lefedve pihentetem. Összeszerelem a tésztagépemet, majd előbb a gombóc felét kilapogatom a tenyeremmel, enyhén meglisztezem és jó sokszor áttekerem, folyton újra és újra félbehajtva. Jobb, mint bármilyen gyúrás. Aztán fokozatosan szűkebbre, 2-3-4-esre állítva a gépet, szép szalagokat nyújtok belőle. Közélisztezve, félbehajtva félreteszem és a másik gombóckát is ugyanígy nyújtom ki. Kellemes lasagne méretűre vágom a csíkokat.
Tűzálló tálban elkenegetek fél kanál olajat, kirakom egy réteg tésztával, megrakom a ragu felével, és levének felével. Meglocsolgatom a mártás kb. harmadával. Jöhet a következő réteg, majd a tetejére szintén mártás kerül. Erre pedig pillekönnyűre reszelt Parmigiano Reggiano. (ez lehet más is persze). Forró sütőben kb. 20-25 percet sütögetem, míg szépen megpirul a tetején a sajt.
Tovább tart leírni, mint megcsinálni
A penne tésztát odatesszük főni olajos, sós vízbe (kb. 8 perc). Közben olajon pirítjuk egy kicsit a darált húst, amikor már kifehéredett, és a zsiradékot/folyadékot elkezdte eresz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTésztához: 60 dkg liszt 2,5 dkg élesztő 1 tk cukor 2,5 dl tej 3 tk só 1 tojás sárgája 10 dkg margarin Hajtogatáshoz: 10 dkg margarin 20 dkg zöldfűszeres sajtkrém (2 tubus...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A vöröshagymát finomra vágjuk és két evőkanál olajon párolni kezdjük. Két szál angolzellert apró kockára vágunk és ezt is beküldjük a hagyma után a lábosba. A megtisztított sárg...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézHájas tészta: A hájat ledaráljuk húsdarálón, majd 15 dkg liszttel összegyúrjuk és hideg tejre tesszük. 20 dkg lisztet, a tojássárgáját, csipet sót, a vizet és az ecetet összegyúr...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű