menu

Családireceptkönyv.hu

Házi hamburgerzsömle (hozzávalók: 8-10 db-hoz):


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


450 g kenyérliszt
60 g vaj
1 kk só
2,5 dl tej + 0,5 dl víz
fél zacskó (kb. 3,5 g) szárított élesztő
2 ek porcukor
2 tojás
+ 1 felvert tojás a bucik lekenéséhez
+ szezámmag a bucik megszórásához

Elkészítés:


1. A lisztet egy nagy fém tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót, hozzáreszeljük az előzetesen pár percig mélyhűtőbe tett vajat, majd kézzel teljesen elmorzsolgatjuk benne. Mi a Tefal Fresh Express+ aprítógép nagy lyukú reszelőjét használtuk a vaj lereszeléséhez. Így a vaj igazán apró darabokban kerül a lisztbe és sokkal könnyebben összeáll vele.

2. Ezután langyosra melegítjük a tejet és a vizet, egy bögrébe öntjük, majd beleszórjuk az élesztőt és a porcukrot, alaposan elkeverjük és 5 percig állni hagyjuk, amíg felfut (habos lesz a teteje).

3. A lisztben középen egy mélyedést formázunk, beleütjük a tojásokat, majd beleöntjük az élesztős tejet is és alaposan összegyúrjuk (kézzel vagy dagasztógéppel is lehet). Figyelem: a tészta nagyon ragacsos, de bármennyire is nagy a kísértés, ne adjunk hozzá több lisztet. Amikor már összeállt, kitehetjük a belisztezett konyhapultra, ahol addig folytassuk a tészta dagasztását, amíg egy kissé ragacsos gombóccá nem áll össze.

4. Ezután visszatesszük a keverőtálba, szorosan lefedjük átlátszó fóliával, majd 1-2 óra alatt meleg helyen a duplájára kelesztjük.

5. A megkelt tésztát egy kicsit átgyúrjuk, és kinyomkodjuk belőle a kelesztés során keletkezett szén-dioxidot, majd lisztes kézzel 8-10 kb. egyenlő méretű gombócot formázunk belőle és sütőpapírral borított sütőlemezre rendezzük őket.

6. Egy felvert tojással lekenjük a tetejüket, megszórjuk szezámmaggal, majd 180-200 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük őket. A sütő aljára érdemes egy vízzel teli tepsit tennünk, hogy minél gőzösebb legyen a sütőnk, mert így puhábbak lesznek a bucik.



Trükkök, tippek, praktikák:


A nyári grillpartyk egyik sztárja a hamburger, melyet még izgalmasabbá tehetünk vendégeink számára, ha nem csak a belevalót készítjük házilag, de magát a hamburger zsömlét is. Az alábbi Tefal Konyhai Tippben egy igazán könnyen elkészíthető puha, foszlós hamuburgerzsömle elkészítését mutatjuk be lépésről lépésre.

Házi hamburgerzsömle (hozzávalók: 8-10 db-hoz):

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Lángos
Lángos

Fél kg liszt, 2,5 - 3 dl langyos tej és víz keveréke, 5 dkg élesztő, só, 1 krumpli nyersen lereszelve. Az élesztőt felfuttatni a langyos vizes tejben, amibe elkeverünk egy teáskan...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
 Pad Thai
Pad Thai

Lépések: 1. Főzz meg egy adag spagettit. Lehet teljes kiőrlésű, tönköly, barnarizs, rizs, durum, bármilyen tészta. 2. Egy serpenyőben ici-pici vízen párolj meg bármilyen fagy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Pozsonyi torta
Pozsonyi torta

A cukrot a vajjal habosra keverem, majd hozzáadom a 4 db tojássárgáját, ráöntöm a tejfölt és a kifőzött és lehütött kockatésztával összedolgozom. Legutóljára a tojások cukorral fel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: debovszkij
Stíriai metélt
Stíriai metélt

1. A túrót krumplinyomóval áttörjük. 2. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, a citrom héját lereszeljük. 3. A túrót a liszttel, 1 egész tojással és 1 tojássárgájával, 1 mk sóval,...

Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk