25 dkg vaj
25 dkg barnacukor
5 tojás kettéválasztva
1 narancs
17 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 csipet só
1 tk őrölt fahéj
1/2 tk őrölt szerecsendió
1/2 tk őrölt gyömbér
20 dkg natúr pisztácia
25 dkg reszelt sárgarépa
5-6 db aszalt sárgabarack
5-6 db kandírozott kumquat
A krémhez:
25 dkg natúr krémsajt
10 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
A vajat a cukorral robotgépben habosra keverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat, majd belefacsarjuk a narancs levét és belereszeljük a narancs héját a masszába. Összedolgozzuk.
Egy tálban összekeverjük a lisztet, sütőport, sót, szódabikarbónát és a fűszereket. A pisztácia felét finomra daráljuk, a másik felét durvára daraboljuk és az egészet a lisztes keverékhez adjuk, amit kanalanként adagolva összedolgozunk a vajas masszával. Végül hozzáadjuk a reszelt sárgarépát és a finomra aprított aszalt gyümölcsöket.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük és több adagban a répás masszához forgatjuk. Kivajazott, kilisztezett sütőformába kanalazzuk és 180 fokos sütőben készre sütjük. Ha kis formákat használunk, a sütési idő 40 perc, egy nagy forma esetén kb. 1 óra. Mielőtt a sütőből kivesszük a süteményt, végezzünk szúrópróbát, ha nem tapad a tészta a pálcikára vagy villára, elkészült. Fogyasztás előtt hagyjuk kihűlni.
A krémhez a hozzávalókat egy tálban alaposan kikeverjük és a kihűlt kuglófok tetejére kanalazva vagy mellé kínáljuk.
Aki evett már répatortát, az jól tudja, hogy ez nem véletlenül a világ egyik legnépszerűbb süteménye, aki pedig még nem, az semmiféleképpen ne parázzon be: nem őrültünk meg, nem répa ízű tortáról van szó. A répa itt főleg az állag érdekében kerül bele a sütibe, hiszen utolérhetetlen szaftosságot eredményez. Mi most egy szédítően cuki, mini kuglófformában elkészített verziót mutatunk be. De azért egy dolgot szögezzünk le: ez a recept nagyméretű formában is működik, de akár még muffinformában is megsüthetitek őket, szóval a megfelelő forma hiánya egyszerűen nem lehet kifogás.
A tészta alapanyagait egy nagy tálban jó alaposan összedolgozzuk. Forgácsszerű masszát kapunk. A 2/3-át egy közepes méretű, kivajazott tepsi aljára nyomkodjuk. Meggyes szószhoz...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA reggeli rántottáimat egy ideje szívesebben készítem tiszta tojássárgájával, mint egész tojással, így állandóan megmarad egy csomó fehérje, ami kiváló a ToTu – hoz, de egy ilyen c...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűOlvaszd fel a csokoládét vízfürdőben vagy mikrohullámú sütőben. Ezután add hozzá a krémsajtot és addig keverd, amíg egyenletes állagú lesz. Válaszd szét a tojásokat, és a sár...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat, a cukrot és a vajat egy tálba tesszük, jól kikeverjük. A sütőport a liszthez adjuk és hozzákeverjük, majd lassanként beleöntjük a tejet is. Csomómentesre keverjük a té...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű