menu

Családireceptkönyv.hu

Ír szódás kenyér Évi


Írta:

Elk. idő: 40 perc
Adag: 8 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók
(1. változat):

450 g sima liszt
1 csapott tk cukor
1 csapott tk szódabikarbóna
1 tk só
kb. 350-425 ml étkezési író

(2. változat)

200 g BL 80-as kenyérliszt
250 g sima liszt
1 csapott tk cukor
1 csapott tk szódabikarbóna
1 tk só
200 ml étkezési író
kb. 200 ml görög joghurt

Étkezési írót és görög joghurtot a Sparban veszem. Kenyérlisztet most a Tescoban vettem, nagymama-félét. Író előállítható otthon is 2/3 joghurt 1/3 víz arányban.

450 g finomliszt
1 tk. só
1 tk. cukor
1 csapott tk. szódabikarbóna
kb. 400 ml író

45 dkg tönköly fehér liszt + 1-2 ek a szóráshoz
1 tk porcukor
1 tk só
1 tk szódabikarbóna
4 dl író

Elkészítés:


1. Melegítsük elő a sütőt 230 fokra.
2. Tegyük a száraz hozzávalókat egy nagyobb edénybe. Közepébe készítsünk egy mélyedést. Öntsük bele az írót (ne az összeset! kb. 350 ml-t) Ujjainkat használva, karomszerű mozdulatokkal keverjük össze a masszát. Ha szükséges adjunk még hozzá írót. Ne dagasszuk a tésztát, attól kemény lesz. Annyi írót adjunk hozzá, hogy ne legyen túl ragacsos.

Nekem az első változatnál 400 ml íróra volt szükség és nem dagasztottam, kemény lett. :) A másik kenyérnél viszont dagasztófejjel kevertem ki a tésztát és picit ragacsosabb is lett, mert a görög joghurtból véletlenül több került bele (250 g...szóval kis lisztet még tettem hozzám, úgy jó lett).

mindkét változat így nézett ki sütés előtt
3. Lisztezett felületre tesszük - adjunk hozzá még kis lisztet (mert azért ragadós). Formázzunk cipót, vágjuk be keresztbe és tegyük lisztezett tepsibe. Tetejét szórjuk meg vékonyan liszttel és süssük kb. 15 percig, majd vegyük vissza a hőmérsékletet 200 fokra és süssük még kb. 30 percig. Hagyjuk kihűlni.
:)
Ez egy alap kenyér, dúsítható sült baconnal, hagymával, magvakkal, stb. a cheddar sajtos változatot holnap hozom.
Édes változata Fakanálnál.
Tk. lisztből Okostojásnál.
A tésztából lehet focaccia-t is sütni, fűszernövényeket, kolbász darabokat belenyomkodni.

Trükkök, tippek, praktikák:


Egy gyorsan elkészülő kenyér, mely egész családomat és barátaimat is elvarázsolta.
Rachel Allen műsora ment a tv-ben, többször is készített szódabikarbónás kenyeret, illetve péksüteményt. Most az ő receptjét próbáltam ki. Egy alap kenyeret sütöttem, és egy cheddar sajtos változatot.

Ír szódás kenyér Évi

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Viktória
Sós-sajtos tekercs (momwithfive)
Sós-sajtos tekercs (momwithfive)

Első lépésként futtassuk meg az élesztőt egy deciliter cukros, langyos tejben. Vegyük elő a robotgép üstjét, tegyük bele a többi hozzávalót, majd a végén adjuk hozzá a felfuttatot...

Elkészítési idő: 15 perc +25 süt
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Fahéjas csiga
Fahéjas csiga

Az élesztőt a cukorral felfuttatóm.A többi hozzávalókat tálba rakom és a felfuttatót élesztővel lágyabb tésztát dagasztunk.Letakarva meleg helyen kelesztjük.Vagy csinálhatjuk kenyé...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Házi kifli
Házi kifli

Összedagasztom a hozzávalókat és 30 percig kelni hagyom, majd lisztezett deszkán 8 db részre osztom, egyenként kinyújtom és kifli formára tekerem. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tes...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Kelt tésztás fahéjas csiga -diétás (GymBeam)
Kelt tésztás fahéjas csiga -diétás (GymBeam)

Először készítsük el a tésztát. Vegyél egy nagy tálat, tedd bele a lisztet a csipet sóval együtt. A közepén alakíts ki egy lyukat és tedd bele a darabokra morzsolt élesztőt. Tegyél...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk