Családireceptkönyv.hu

Lyoni hagymaleves 1,-2,


Írta:

Elk. idő: 40-50 prc
Adag: 4-6 adag
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


60 dkg vöröshagyma,
csomóba kötött fűszerzöldség (1 babér, 4 szál petrezselyem, 1 szál kakukkfű),
15 dkg vaj,
2 ek liszt,
25 dkg reszelt trappista sajt,
4 tojássárgája,
só,
bors,
6 szelet szikkadt (esetleg gyengén pirított) zsemlekenyér.

2,.
1,2 kg vöröshagyma
1,5 l tyúkhúsleves
1 szép bagett
30 dkg gruyere sajt (parmezánnal esetleg helyettesíthető, de csak végső esetben)
2 tojás
1 dl chardonnay
4 evőkanál olaj

Elkészítés:


Nagyon vékonyra felszeleteljük a hagymát, olvasztott vajon jól megpirítjuk. Szórjuk meg liszttel, keverjük össze, pirítsuk még 1-2 percig.
Öntsük fel 2,5 l hideg vízzel, jól keverjük össze, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a fűszercsomót. Csendes tűzön főzzük 30 percig.
Hőálló levesestálba fektetjük a kenyérszeleteket, majd ráöntjük az átpasszírozott, szükség esetén utána ízesített levest.
Tetejét bőven szórjuk meg reszelt sajttal, tegyük előmelegített sütőbe, míg a sajt aranysárgára sül.
Cseréptálkában alaposan dolgozzuk el a tojássárgákat, keverjük össze 1 merőkanálnyi forró lével, kevergessük bele a levesbe.

Elkészítés
A dolog pofonegyszerű: a chardonnayt bontsuk ki, és kóstoljuk meg, hogy valóban méltó lesz-e a leveshez. Amíg a bort teszteljük kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra (mármint celsiusra :). Tisztítsuk meg a hagymákat, szeleteljük fel és egy nagyobb, magas falú serpenyőben az olajon pirítsuk meg. Na nem kell túlzásba esni azzal a pirítással, ahogy kezd pirulni a hagyma öntsük fel a levessel. A felmelegedett sütőbe toljuk be a szeletelt bagettet, és pirítsuk meg, pár perc az egész. Ha kész vegyük ki és hagyjuk hűlni. Addig nyugodtan keverjük össze a tojásokat a fehérborral, és vegyük elő a sajtot. Egy hőálló tálba kezdjük szépen pakolni a bagetteket, majd minden réteg tetejére reszeljünk a csodás sajtból.
Ezt a rétegezést folytassuk addig, míg van bagettünk. Nincs más dolgunk, mint a rétegezett bagett-sajt toronyra önteni a hagymalevest.
Picit várjunk, hogy a bagettek meg tudják magukat szívni a levessel, majd tegyük az egészet a sütőbe 10 perce. Ez pont elég arra, hogy egy utolsó tesztet végezzünk a borral;) Az idő leteltével vegyük ki a levest a sütőből, és a boros tojásokat keverjük bele, majd az egésznek nyomás vissza a sütőbe 5 percre. Kész. Nagyon finom, tartalmas leves, ami egy tál ételnek is beillik. Egy szomorkás, esős, hűvösebb estén is kiváló vacsora.

Lyoni hagymaleves 1,-2,

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Nikolett
Francia hagymaleves
Francia hagymaleves

1. A leveskockákat feloldjuk 1 liter forró vízben. (Természetesen ehelyett használhatunk alaplevet is, amennyiben rendelkezésünkre áll!) 2. Egy fazékban felolvasztjuk a vajat, bel...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anett
Húsleves
Húsleves

1. Húsokat belarakom az edénybe, annyi vizet rakok, hogy a húsokat ellepje (nem kell sózni a húsokat) 2. Alacsony lángon főzöm legalább 2 órán keresztül -> majd leszedem a habot...

Elkészítési idő: 4 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Román halcsorba
Román halcsorba

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Korhelyleves macskajajra Marcsitól
Korhelyleves macskajajra Marcsitól

Az apróra vágott vöröshagymát zsírban aranysárgára sütjük. Rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, és felöntjük kevés vízzel, kiforraljuk. Hozzáadjuk a savanyú káposztát, a babérl...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk