Családireceptkönyv.hu

Mákos-túrós- gyümölcsös kocka


Írta:

Elk. idő: 2 ó +12+12
Adag: 4-6
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


50 g mazsola
1/2 dl rum
200 g darált mák
200 g hámozatlan, darált mogyoró
50 g finomliszt
1 tasak (12 g) sütőpor
6 tojás

140+60 g kristálycukor
180 g lágy vaj/margarin
1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
1 bionarancs reszelt héja
1/4-1/4 kk. őrölt fahéj és szegfűszeg
150 g málna- vagy ribizlilekvár
A krémhez:
9 zselatinlap (15 g)
750 g tehéntúró
5 tojássárgája
150 g kristálycukor
1 biocitrom héja és leve
7,5 dl tejszín
A díszítéshez:
1 doboz őszibarackbefőtt (820-850 g)
3-4 kivi
1 tasak színtelen (12 g) tortazselépor

Elkészítés:


1. A tésztához a mazsolát beáztatjuk a rumba. Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 20x30 cm-es tepsit. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Összekeverjük a mákot, a mogyorót, a lisztet és a sütőport. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval, majd 140 g apránként hozzáadott kristálycukorral habbá verjük.

2. A vajat/margarint kikeverjük 60 g kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt narancshéjjal és a fűszerekkel. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd a mákos keverékkel felváltva a tojáshabot, végül a rummal együtt a mazsolát, és a tepsibe simítjuk. Középső bordamagasságon 35-40 percig sütjük (tűpróba!). A tepsiben hagyjuk kihűlni, aztán két lapra vágjuk. A lekvárt felforrósítjuk (ha magok vannak benne, átszűrjük), és megkenjük vele a lapok vágott felületét.

3. A krémhez a túrót kétszer krumplinyomón vagy szitán áttörjük. A zselatint beáztatjuk 2 liter hideg vízbe. A tojássárgákat gőz fölött habosra keverjük a kristálycukorral, a citrom reszelt héjával és levével, lehúzzuk a tűzről. A zselatint jól kinyomkodjuk, olvadásig keverjük a krémben, aztán több részletben beleforgatjuk a túrót, végül a kemény habbá vert tejszínt.

4. Arányosan elosztva megkenjük a krémmel a tésztalapokat, egymásra illesztjük-nyomkodjuk őket, és 12 órára betesszük a hűtőszekrénybe (1 óra múlva megköt annyira a krém, hogy alufóliával lazán letakarhatjuk).

5. Tálalás előtt egy órával a díszítéshez az őszibarackokat leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük (levüket megtartjuk), és vékony szeletekre vágjuk. A kiviket meghámozzuk, felszeleteljük, majd kissé egymásra csúsztatva, az őszibarackkal felváltva a sütemény tetejére csinosítjuk. 2,5 dl befőttléből és a tortabevonóporból elkészítjük a zselét, és széles ecsettel/kis merőkanállal, kisebb adagokban bevonjuk vele a gyümölcsöket. 1/2 órára visszatesszük a hűtőszekrénybe, végül 5x5 cm-es kockákra vagy tetszés szerint formára-méretre vágva kínáljuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Tippek:
Gyümölcsök és bevonat nélkül pompásan viseli a mélyhűtést, fogyasztás előtt 4-5 órával szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, csak azután díszítjük.

Változatok:
Kisebb szemű, megtisztított friss eperrel is készíthetjük: az eperszemeket egészben vagy félbevágva elrendezzük a sütemény tetején, és piros tortabevonóból készített zselével vonjuk be, a többi ugyanaz.

Italajánlat:
Édeskés pezsgő vagy desszertbor

Kategóriák:

Mákos-túrós- gyümölcsös kocka

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Tiroli gesztenyés szelet
Tiroli gesztenyés szelet

A tojásokat ketté választjuk. A fehérjét 5 dkg porcukorral kemény habbá verjük. A puha margarint az 5 dkg cukorral, a vaníliás cukorral, a tojások sárgájával, az aromával és a sóv...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Mentás csokoládészelet
Mentás csokoládészelet

A krémhez a pudingot tejjel, és kristálycukorral a zacskón levő utasítás szerint a megfőzzük, és lehűtjük. A Ramát habosra keverjük a porcukorral, majd a kihűlt pudingot, és a ka...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Tejes pite 1
Tejes pite 1

Egy robotgép keverőtáljába tesszük a feltört tojásokat, amit a cukorral együtt habosra keverünk. Ha ez megtörtént, akkor hozzáöntjük a tejet, és ezt is felverjük. Ezu...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Rákóczi túrós
Rákóczi túrós

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk,1 cm vastagra kinyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe világosra sütjük,kb 15 perc alatt,míg a tészta teteje megszilárdul. Kivesszük a sütőből,vé...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk