Családireceptkönyv.hu

Marokkói zöldséges kuszkusz piri-piri csirkével


Írta:

Elk. idő: 25 perc
Adag: 4 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók a kuszkuszhoz:

Paprikák (1-1 kápia, sárga kaliforniai és zöld TV, de lehet bármilyen más, ami szimpatikus)
1 közepes cukkíni
1 fej lilahagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál őrölt koriandermag
2 teáskanál füstöltpaprika-őrlemény (vagy sima fűszerpaprika)
4 ág friss menta
20 dkg kuszkusz
1 citrom
Hozzávalók a piri-piri csirkéhez:

Kb. 60-70 dkg csirkemell
Só, bors
Piri-piri szósz (Tabasco, vagy bármilyen más csípős szósz is jó)
1 evőkanál ketchup
2 evőkanál méz
Olívaolaj

Elkészítés:


A paprikáknak eltávolítjuk a magházát és az ereit, kb. 1×1 cm-es kockákra vágjuk őket és egy lábasban vagy magasabb falú serpenyőben, 4 evőkanál forróra hevített olajon, nagy lángon elkezdjük párolni-pirítani. Kb. 3-4 perc elteltével hozzáadjuk a szintén kockára vágott cukkinit, a vastag cikkekre vágott lila hagymát és 3-4, késlappal szétlapított és durvára vágott fokhagymagerezdet. Az egészet jól átforgatjuk és további 2-3 percig pároljuk. Közben egy csészében kimérjük a kuszkuszt és ugyanannyi mennyiségű vizet forralunk. Most jön az illatbomba: az egyébként is fantasztikus aromájú párolt zöldségeket őrölt koriandermaggal, római köménnyel, füstölt pirospaprikával (de lehet jófajta magyar fűszerpaprika is) és finomra vágott friss mentával hintjük meg. Alaposan sózzuk, borsozzuk, majd összeforgatjuk és rászórjuk az előre kimért kuszkuszt.
Az egészet összekeverjük és felöntjük a kuszkusszal azonos mennyiségű forró vízzel. Lazán átkeverjük, levesszük a tűzről és fedő alatt pihenni hagyjuk 10 percig. A kuszkusz a forró víz hatására szépen elkezdi magába szívni a zöldségek és fűszerek aromáját, kétszeres mennyiségűre duzzad és kellemesen megpuhul. De mi eközben sem tétlenkedünk, hanem villámgyorsan kisütjük a csirkemellet! Ehhez első lépésként

összeállítjuk a Zé-féle titkos piri-piri csirkemázat.

Ez így készül: egy kis tálkába kimérünk két evőkanál mézet, egy evőkanál ketchupot és jó adag piri-piri szószt (a piri-piri, vagy más néven bird’s eye chili egy Afrikában honos chilifajta, de a portugál gyarmatosításnak köszönhetően Európába is hamar eljutott. Simán helyettesíthető bármilyen más csípős paprika szósszal, pl. Tabascoval). Az egészet simára keverjük és bevetésig állni hagyjuk.

Az egész melleket kicsit kiklopfoljuk, hogy egyenletes méretű „steak” formát kapjunk. Én ezt azért szeretem, mert így egyszerre fog átsülni az egész, nem kell a széleit azért kiszárítani, hogy a vastag közepe is átsülhessen. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk és a melleket egy közepesen forró serpenyőben, kevés olajon sütni kezdjük. Amikor mindkét oldaluk szépen megsült és gyakorlatilag elkészültek, akkor lejjebb vesszük a hőt a serpenyő alatt, a mellek egyik felét bekenjük a piri-piri mázzal és megfordítjuk.
A mézes-paradicsomos-chilis máz gyorsan karamellizálódni kezd és gyönyörű fényes, mélybarna, csípős bevonatot képez a csirkemellen. Miközben sül, gyorsan megkenjük a másik felét is a melleknek és azt is készre sütjük. Max. 1 percre van szükség oldalanként, különben a méz könnyen odaég!

A kuszkuszt tálalás előtt olívaolajjal és egy negyed citrom levével meglocsolva átforgatjuk, a tetejére halmozzuk a csíkokra vágott, illatozó, csípős piri-piri csirkemelleket, meghintjük egy kevés friss mentalevéllel és már készen is vagyunk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Nem viccelek: bárki meg tudja csinálni ezt a kényeztető, kétfogásos vacsorát, bő fél óra alatt! Ráadásul a színek és az illatok olyan varázslatosak lesznek, az ételek elkészítése pedig olyan szórakoztató, hogy a hatása felér m4 éhes ember részére

Hát igen, ez egy igazi dél-mediterrán fogás lesz, tele egzotikus ízekkel és azzal a könnyedséggel, ami nem csak lehengerlően finom, de nagyon egészséges is.

A kuszkusz arab eredetű elnevezés, egyszerre jelenti az alapanyagot és az abból készült ételt is. Nem csak Észak-Afrikában, de az egész mediterrán térségben elterjedt: Olaszországban minden évben fesztiválja van, de Franciaország és Spanyolország déli részén is gyakran kerül az asztalra. A kuszkusz nem más, mint durum búzadara, apró kis gömböcskékké morzsolva. Tehát valójában ugyanarról az alapanyagról van szó, mint amiből az olasz tészták is készülnek! A kuszkusz, mint étel eredeti ősverziójának készítése egy hosszabb folyamat, mivel itt a kiszárított szemeket teljesen nyers állapotból kell (jellemzően a többi, párolás alatt lévő összetevő gőzével) megpuhítani. Ezzel szemben az Európában kapható kuszkusz nagy része „kényelmi termék”, azaz már előgőzölt állapotban kerül a boltokba, még ha ezt nem is tűntetik fel a csomagoláson. Ennek köszönhetően pillanatok alatt elkészül, ahogy azt a receptben is láthatjátok:ajd egy komplett wellness-hétvégével.

Marokkói zöldséges kuszkusz piri-piri csirkével

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Szárnyas Ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Csirkemell sajtos-burgonyás bundában
Avatar Kis Franciska Kedvelnék
Csirkemell sajtos-burgonyás bundában

A csirkemelleket felszeleteljük (4 szeletet kapunk), megmossuk és szárazra töröljük. Mindkét oldalát besózzuk.  Egy tálban összekeverjük a tojást, az 1 ek lisztet, a reszelt sajto...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Jolánka
Sajtos – tejfölös pulykamell
Sajtos – tejfölös pulykamell

A húst vágjuk vékony csíkokra és fűszerezzük be ízlés szerint (bors, vegeta, petrezselyem, pici majoranna, esetleg pici só). Hagyjuk állni amíg a hagymát felaprítjuk és pici olajon...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Klári
Tejfölös csirkepörkölt
Tejfölös csirkepörkölt

A hagymát apró kockákra vágjuk és kevés olajon egy nagyobb fazékban üvegesre pirítjuk. A tűzről lehúzva meghintjük pirospaprikával. A paradicsom tetején X alakban bevágást ejtünk,...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Almás - sajtos hús
Almás - sajtos hús

1. Egy jénai tálat kivajazunk. 2. A húst kiveregetjük, előkészítés után lisztbe mártva elősütjük. 3. A kivajazott jénai tál aljára terítjük a sonkaszeleteket, elrendezzük rajta a...

Elkészítési idő: 70 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk