Családireceptkönyv.hu

MAX kenyér ropogós héjú kovászolt


Írta:

Elk. idő: 1 óra 30 perc
Adag: 6 -8 adag
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Kovász:
20 dkg rétes liszt (ha nincs akkor sima liszt is jó)
22 dkg langyos víz
5 g friss élesztő
2 ek olaj
A langyos vízbe belemorzsolom az élesztőt, majd hozzá keverem a lisztet. Nem kell nagyon, éppen csak egyenletes legyen a kovász, ne legyen csomós. Takarjuk le, és szobahőmérsékleten hagyjuk érni legalább 12-16 órát.
Tészta:
Az előzőleg összekészített kovász
40 dkg sima liszt
15 dkg langyos víz
1 dkg friss élesztő
2 teáskanálnyi só

Elkészítés:


A langyos vizet ráöntöm a kovászra és belemorzsolom az élesztőt. Addig hagyom életre kelni, míg a lisztet átszitálom. Hozzáadom a lisztet a tésztához és a sót. Puha rugalmas tésztát dagasztok belőle, majd egy olajjal vékonyan kikent kelesztő tálba teszem, és letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztem.
A megkelt tésztát egy nyújtólapra terítem, lehetőleg szilikonosra, mert arra nem tapad rá. Óvatosan kilapítom, de csak úgy tenyérrel. Megformázom vekni alakúra (a formázásához segítség Limarától, képekkel), majd a sütőpapírral bélelt jénaiba teszem, lefedem és ismét a duplájára kelesztem.

Előmelegítem a sütőt, 220-240 C°-ra, a tésztát pedig egy éles pengével bevágom, legalább három helyen. Kevés hideg vizet spriccelek a jénai tetejébe, és ráfordítom a tésztára, mehet is be a sütőbe.
Lefedve sütöm 30 percet, majd leveszem a tetőt, és a hőfokot is csökkentem 200 C°-ra. Sütöm még 15-20 percet. Kiveszem a sütőből, kevés vízzel megspriccelem, és rácsra teszem kihűlni, közben hallgatom, hogy beszél a héja, ahogy hűl a kenyér.
Köszönöm Limara!

MAX  kenyér ropogós héjú kovászolt

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Joghurtos-sós kifli
Joghurtos-sós kifli

Az élesztőt a cukor felével a langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet, a tojást, az olajat a joghurtot és a felfuttatott élesztőt egy nagy tálba tesszük és tésztát gyúrunk belőle. K...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mamika
Házi pogácsa
Házi pogácsa

A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztbe öntjük a felfuttatott élesztőt, hozzáadjuk a többi belevalót és alaposan összegyúrjuk. Kinyújtjuk a tésztát, majd össz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Sajtos rúd
Sajtos rúd

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Sütőben sült diós túrófánk
Sütőben sült diós túrófánk

A tejben a vajat és a sót melegítjük, míg a vaj el nem olvad. Ezután folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a lisztet. Addig keverjük, míg a massza el nem válik az edény falátó...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk