3 dl méz
4 tk mézeskalács fűszerkeverék
4 tojás
90 dkg liszt
50 dkg porcukor
3 tojást elkeverünk porcukorral, majd a mézeskalács fűszerkeverékkel. Hozzáadjuk a mézet és a lisztet. Egynemű tésztát gyúrunk belőle, fóliával letakarva, hűtőben, 1 órát pihentetjük. Ezután átgyúrjuk, majd 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. Az előre elkészített sablonok alapján formára vágjuk a tésztát. Tetejét lekenjük tejjel, díszíthetjük dióval, mandulával, pisztáciával, vagy kandírozott cseresznyével. 200 – 220 fokos sütőbe tesszük 10-12 percre, majd még forrón lekenjük egész tojással, hogy a felülete fényes legyen. Végül kis vízzel elkevert olvasztott csokoládéval összeragasztjuk és díszítjük. Ez a tészta inkább figurák, házak készítéséhez ajánlott, mert keményebb, mint a megszokott mézeskalács tészta.
A házikó díszítése:
Hagyományos citromos cukormázat készítünk, majd a kívánt mintát nyomózsák segítségével a házikóra rajzoljuk.
A cukormáz elkészítése:
1 tojásfehérjéhez kb. 220 gr porcukrot és 1-2 csepp citromlevet keverünk.
A lisztet a zsírral elmorzsoljuk. Beletesszük a tojást,és a tészta többi hozzávalóit. Összeállítjuk . Arra kell figyelnünk,hogy a zsír a kéz melegétől olvadni kezd,tehát,egyre kön...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű◾️A liszteket átszitáljuk. ◾️A banánt turmixgépben vagy villával összetörjük. ◾️Az alapanyagokat összekeverjük és egy sütőpapírral bélelt kalácsformába öntjük. ◾️Ha szeretnénk,...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűMelegítsül fel a tejet, de csak addig amíg a vaj felolvad benne. A többi hozzávaló segítségével gépben vagy kézzel állítsuk össze a tésztát, gyúrjuk össze és hagyjuk 2 óráig pihe...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű6 tojásfehérjét félkemény habbá verünk,majd kanalanként hozzáadunk 30 dkg cukrot és 1 evőkanál ecetet. Fényes, kemény habot kapunk. Sütőpapírt teszünk egy nagy tepsibe, erre halmoz...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes