500 gramm liszt
8 dkg cukor
8 dkg vaj
1 egész tojás
1 tojássárgája
2 dl tej
csipet só
40 gramm friss élesztő
kakaós töltelékhez:
5 evőkanál cukor
3 evőkanál holland kakaópor
2 teáskanál fahéj
rumaroma
10 dkg olvasztott vaj
nutellás töltelékhez:
2-3 evőkanál nutella
1 egész tojás
Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. Egy tálba szitáljuk a lisztet, mehet hozzá a só, az olvasztott vaj, a maradék cukor, a tojások és az élesztős tej. Tésztát dagasztunk belőle és meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük. Amíg a tészta kel, elkészítjük a kakaós tölteléket: egy tálban elkeverjük a kakaót a cukorral,, a fahéjjal, mehet hozzá az olvasztott vaj és a rumaroma. Félretesszük hűlni, hogy kicsit megkössön, és könnyebb legyen majd kenni. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán kicsit átgyúrjuk és az alábbi képeket követve összeállítjuk a kalácsot. A tésztát kettévesszük, az egyik felét kör alakúra nyújtjuk.
Egy nagy tányért ráteszünk és körbevágjuk. Így szép kör alakú lesz. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és megkenjük vastagon a kakaós töltelékkel. A tészta másik felével hasonlóképp járunk el és rátesszük a kakaós tésztára. Egy pizza vágóval 16 egyenlő részre vágjuk a tésztát, de úgy, hogy nem vágjuk végig, hanem a közepénél (egy poharat teszünk a közepére) megállunk. Ezután megfogunk 2 egymás melletti cikkelyt: a jobb oldalit jobbra, a baloldalit balra tekerjük és a tetejüknél összecsípjük őket. Ezt minden cikkellyel megcsináljuk kettesével és lesz 8 párunk. Egész tojással lekenjük a kalácsot és mehet a 160 fokos sütőbe. 20-25 perc alatt süssük Tettem alá kevés vizet is kis lábosban, hogy puhább legyen.aranysárgára.
A végén készítsünk elő kevés tejet tálkában, mossuk el a tojásos kenőtollat, és amikor kivesszük a kalácsot, kenjük át a tejjel a tetejét. Ettől lesz még szebb. Majd gyorsan takarjuk le alufóliával, és verjük vissza a család ostromkísérleteit, amíg legalább langyosra hűl.
Nagyon mutatós és finom és egyszerűen elkészíthető édesség. A töltelék bármi lehet: mák, dió, nutella, kakaó, fahéj. A lényeg, hogy a tésztánál sötétebb legyen a töltelék, mert úgy mutat jól.
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk és 1 órát a hűtőben pihentetjük. A tojás fehérjét a porcukorral habbá verjük. A tésztát kinyújtjuk, a habot rákenjük, majd derelyevágóval ru...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához először a vajat fölolvasztjuk majd szobahőmérsékletűre hűtjük.A tejben fölolvasztunk 1 kiskanál cukrot és fölfutatjuk benne az élesztőt.A kelesztő tálba összekeverjük a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítése:A lisztet, az élesztőt, a sót, cukrot a zsírral és a tejföllel alaposan összedolgozod (ha szükséges tejföllel vagy pici tejjel lazíthatod a tésztát). Pohárral kiszagga...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTÉSZTA: A szalalkálit olvasszuk fel tejben (kb. 2-3 dl). Majd az összes hozzávalót a szalalkális tejjel összedolgozzuk, közepes lágyságú tésztát gyúrunk belőle. Sütő hátlapján vag...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Közepes