Családireceptkönyv.hu

Nutellás vagy kakaós kalács virág


Írta:

Elk. idő: 50 perc
Adag: 6 -8 adag
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


500 gramm liszt
8 dkg cukor
8 dkg vaj
1 egész tojás
1 tojássárgája
2 dl tej
csipet só
40 gramm friss élesztő

kakaós töltelékhez:
5 evőkanál cukor
3 evőkanál holland kakaópor
2 teáskanál fahéj
rumaroma
10 dkg olvasztott vaj

nutellás töltelékhez:
2-3 evőkanál nutella
1 egész tojás

Elkészítés:


Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. Egy tálba szitáljuk a lisztet, mehet hozzá a só, az olvasztott vaj, a maradék cukor, a tojások és az élesztős tej. Tésztát dagasztunk belőle és meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük. Amíg a tészta kel, elkészítjük a kakaós tölteléket: egy tálban elkeverjük a kakaót a cukorral,, a fahéjjal, mehet hozzá az olvasztott vaj és a rumaroma. Félretesszük hűlni, hogy kicsit megkössön, és könnyebb legyen majd kenni. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán kicsit átgyúrjuk és az alábbi képeket követve összeállítjuk a kalácsot. A tésztát kettévesszük, az egyik felét kör alakúra nyújtjuk.

Egy nagy tányért ráteszünk és körbevágjuk. Így szép kör alakú lesz. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és megkenjük vastagon a kakaós töltelékkel. A tészta másik felével hasonlóképp járunk el és rátesszük a kakaós tésztára. Egy pizza vágóval 16 egyenlő részre vágjuk a tésztát, de úgy, hogy nem vágjuk végig, hanem a közepénél (egy poharat teszünk a közepére) megállunk. Ezután megfogunk 2 egymás melletti cikkelyt: a jobb oldalit jobbra, a baloldalit balra tekerjük és a tetejüknél összecsípjük őket. Ezt minden cikkellyel megcsináljuk kettesével és lesz 8 párunk. Egész tojással lekenjük a kalácsot és mehet a 160 fokos sütőbe. 20-25 perc alatt süssük Tettem alá kevés vizet is kis lábosban, hogy puhább legyen.aranysárgára.
A végén készítsünk elő kevés tejet tálkában, mossuk el a tojásos kenőtollat, és amikor kivesszük a kalácsot, kenjük át a tejjel a tetejét. Ettől lesz még szebb. Majd gyorsan takarjuk le alufóliával, és verjük vissza a család ostromkísérleteit, amíg legalább langyosra hűl.

Trükkök, tippek, praktikák:


Nagyon mutatós és finom és egyszerűen elkészíthető édesség. A töltelék bármi lehet: mák, dió, nutella, kakaó, fahéj. A lényeg, hogy a tésztánál sötétebb legyen a töltelék, mert úgy mutat jól.

Nutellás vagy kakaós kalács virág

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar citromos rúd
citromos rúd

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk és 1 órát a hűtőben pihentetjük. A tojás fehérjét a porcukorral habbá verjük. A tésztát kinyújtjuk, a habot rákenjük, majd derelyevágóval ru...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Szilvás, mákos csigakalács
Szilvás, mákos csigakalács

A tésztához először a vajat fölolvasztjuk majd szobahőmérsékletűre hűtjük.A tejben fölolvasztunk 1 kiskanál cukrot és fölfutatjuk benne az élesztőt.A kelesztő tálba összekeverjük a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar hókifli
hókifli

Elkészítése:A lisztet, az élesztőt, a sót, cukrot a zsírral és a tejföllel alaposan összedolgozod (ha szükséges tejföllel vagy pici tejjel lazíthatod a tésztát). Pohárral kiszagga...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Gika
Karácsonyi diós süti - Sárika féle szalakális süti
Karácsonyi diós süti - Sárika féle szalakális süti

TÉSZTA: A szalalkálit olvasszuk fel tejben (kb. 2-3 dl). Majd az összes hozzávalót a szalalkális tejjel összedolgozzuk, közepes lágyságú tésztát gyúrunk belőle. Sütő hátlapján vag...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk