Cukor nem kell az öreg tésztába, ellenben egy pici só igen, így nem fog a tésztánk túlérni.
50 dkg kenyérliszt
3 dl víz
fél tk. só
1 dkg friss élesztő
MAX konyhája
Kovász:
20 dkg rétes liszt (ha nincs akkor sima liszt is jó)
22 dkg langyos víz
5 g friss élesztő
2 ek olaj
Kenyér
Az előzőleg összekészített kovász
40 dkg sima liszt
15 dkg langyos víz
1 dkg friss élesztő
2 teáskanálnyi só
1 tk sikér
1 fél tk citromsav
1tk almaecet
1 tkporcukor
Keményebb tésztát készítek, amit egy fedeles tálban hagyok a konyhapulton. legjobb, ha 4-5 óra múlva betesszük a hűtőbe.
Vagy adagokra osztva mehet a fagyasztóba.
vagy MAX szerint
A langyos vízbe belemorzsolom az élesztőt, majd hozzá keverem a lisztet. Nem kell nagyon, éppen csak egyenletes legyen a kovász, ne legyen csomós. Takarjuk le, és szobahőmérsékleten hagyjuk érni legalább 12-16 órát.
Én nem elveszek a bedagasztott tésztából, hanem készítek egy külön adag kenyértésztát, amit hagyok túlkelni a konyhapulton egy egész éjszakán át. Másnap átteszem egy műanyag dobozba és a hűtőben tárolom tovább. Nem kell megijedni, az élesztőben van annyi erő, hogy 2-3 napig még újra és újra kel.
1. A cukrot elkeverjük a langyos tejben, belemorzsoljuk az élesztőt és letakarva kb. negyed óra alatt felfuttatjuk. 2. A lisztet tálba szitáljuk, beleöntjük a felfuttatott élesz...
Elkészítési idő:A kenyérsütőgép üstjébe készítettem a vaj kivételével az összes hozzávalót. Elindítottam a dagasztást, majd kb. 10 perc múlva a vajat is az üstbe öntöttem. Szép hólyagos, kissé lág...
Elkészítési idő:1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt is, és kb. 1 óráig pihentetjük. 2. A tésztát vékonyra nyújtjuk, majd nagyméretű pohárral vagy...
Elkészítési idő: