80 dkg liszt, 20 dkg cukor, 30 dkg vaj, 4 egész tojás, 2 tojás sárgája, 14 gr szárított élesztő (2 tasak), 1 vaníliarúd kikapart magjai, 20 dkg mazsola, 10 dkg kandírozott citrus, fél narancs és fél citrom héja lereszelve
Az élesztő felét keverjük el 0,8 dl langyos vízzel, keverjük míg felolvad az élesztő és krémes lesz, ekkor keverjünk hozzá 7 dkg lisztet, keverjük el, fedjük le folpackkal és kelesszük 30 percet, míg a duplájára nő.
Ekkor tegyük át egy tálba, adjuk hozzá a másik tasak élesztőt, 0,5 dl langos vizet, kézi mixerrel keverjük el alaposan, keverjünk bele 2 tojást, 20 dkg lisztet és 5 dkg cukrot és 10 dkg vajat. Keverjük össze alaposan, fóliával letakarva keleszzük 1-1 1/2 órát.
Adjuk hozzá a maradék két tojást és a sárgákat, a vaníliamagokat, a maradék cukrot, lisztet és vajat, egy kávéskanál sót, Gyúrjuk át alaposan a tésztát, majd keleszzük ismét, 2-2 ½ órát.
Melegítsük elő a sütőt. A kelesztési idő végeztével, nyújtsuk ki a tésztát, szórjuk rá a gyümölcsöket és a mazsolát, tekerjük fel, gyúrjunk gömböt belőle. Helyezzük kivajazott, lisztezett, 20 cm átmérőjű, 10 cm mély sütőformába, amelybe magasításként 3 réteg sütőpapírt tettünk, spárgával összekötve. Késsel vágjunk keresztet a tetejére és kelesszük még 2 órát. (ettől a hosszú kelesztéstől lesz különleges állagú, 2-3 hétig is eltartható ez a kalács). Tegyük a kalácsot 190 fokra előmelegített sütőbe süssük 10 percig, vegyük le a hőfokot 165 fokra süssük így is 10 percig, mjad csökkentsük 160 fokra a hőfokot, süssük 45-50 percig a kalácsot. 2-3 nappal sütés után a legjobb
Helyezzük kivajazott, lisztezett, 20 cm átmérőjű, 10 cm mély sütőformába, amelybe magasításként 3 réteg sütőpapírt tettünk, spárgával összekötve. Késsel vágjunk keresztet a tetejére és kelesszük még 2 órát. (ettől a hosszú kelesztéstől lesz különleges állagú, 2-3 hétig is eltartható ez a kalács).
1. Sütőt 180 fokra felmelegítjük, később egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. 2. A vajat és az összetört csokit vízgőz fölött felolvasztjuk, majd lehűtjük. 3. Egy tálban kikeverjü...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűSteps Step 1 Add the contents of one pot of yogurt to a mixing bowl. Step 2 Add the three whole eggs, sugar, vanilla extract, lemon zest and mix well using a whisk. Ste...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet elkeverjük a cukorral és az élesztővel. Közepébe lyukat készítünk, amibe beleöntjük a felolvasztott és kihűtött vajat, a tejet és a felvert tojásokat. A tésztát jól kido...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóiból piskótát sütünk, majd kétfelé vágjuk, vagy már eleve két lapot sütünk. A krémhez a tejet a pudingporral felfőzzük és kihűtjük. A margarint a porcukorral és a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű