menu

Családireceptkönyv.hu

Paradicsomos széles metélt (tagliatelle)


Írta:

Elk. idő: 12.15 perc
Adag: 2 személyre
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


4 ek sűrített paradicsom (vagy frissen passzírozott)
1,5-2 dl víz
1 kis vöröshagyma fele apróra vágva
1 gerezd fokhagyma apróra vágva
2-3 levél bazsalikom apróra vágva
3 ek olívaolaj

Elkészítés:


A vöröshagymát megdinsztelem az olajon, hozzáadom a fokhagymát, majd a vízzel elkevert sűrített paradicsomot, sót és a bazsalikomot. Ezután addig fűzzük, mag a paradicsom savanyúsága eltűnik kb.10perc.
Kell még 200 g, úgy két marék szélesmetélt, vagy ha kis "csomókban" kaphatót tagliatellét vásároltunk, abból 4 "kupac" elegendő, mindez nem túlfőzve (bár ki, hogy szereti) és nem leöblítve. :))
A tésztát még forrón nyakon öntjük a szósszal, és tálalásnál megszórhatjuk reszelt parmezánnal, vagy ementálival és díszíthetjük 1-2 bazsalikomlevéllel.

Trükkök, tippek, praktikák:


Olvastam, hogy a paradicsom nem lesz savanyú, ha alaposan kiforraljuk, most ezért is tettem egy próbát. Így is lett, egy kellemes ízű szószt kaptam, ami egyáltalán nem lett savanyú, és remekül illett az Olaszországban vásárolt tésztához.
Ez az étel üresnek tűnhet ugyan, de nagyon laktató, mellesleg egyszerű is.

S bár most boltban vásárolt metélttel dolgoztam, mégis leírom azt az egyszerű receptet, ahogy a rómaiak készítették. A recept csupán ennyi: 10 dkg lisztre 1 tojás, ebből kemény tésztát gyúrni, és most idézek: "Rövid ideig hagyjuk állni, majd nyújtsuk ki körülbelül 2 mm vastagra, vágjuk fel 20-25 cm koszszú, 0,5-1 cm széles csíkokra. További mintegy 2 óra hosszat állni hagyjuk, azután ugyanúgy, mint a közönséges pastasciutta, a tésztacsíkok erősen forrásban lévő, bő sós vízbe kerülnek."
A metélt tésztafajták között található a tagliattelle ami a legvékonyabb széles metélt, ehhez tartalmasabb mártás (húsos, rákos, gombás) illik, az egyel vastagabb a fettuccine amihez leginkább illik ez a "sima" mártás, s végül van a pappardelle amit pl. bárányraghoz tálalnak. Azért nézze el nekem mindenki, hogy az általam készített nem feltétlen egy tipikus tészta-mártás párosítás. Nekünk magyaroknak ez is épp eléggé olasz.

Paradicsomos széles metélt (tagliatelle)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Paradicsomos, csirkemájas tészta
Paradicsomos, csirkemájas tészta

A tésztát bő, sós vízben kifőzzük, leszűrjük (a léből egy pohárral felfogunk). Hideg vízzel átöblítjük, az olajjal összeforgatjuk. Lefedve félretesszük. A szalonnát felcsíkozzuk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Gombás-kukoricás-húsos cannelloni
Gombás-kukoricás-húsos cannelloni

A darált húst 5-10 ek olívaolajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a gombát, a fűszereket, és készre főzzük. A legvégén hozzáadjuk a konzerv kukoricát, és megvárjuk míg kihűl...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Erika
Csirkés csusza
Csirkés csusza

A tésztát főzzük meg sós vízben. A csirkemellet kockázzuk fel, sózzuk és borsozzuk meg, majd kevés vajon pirítsuk meg. Közben reszeljük le a sajtot, a tejföllel, a petrezselyemmel...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Fánk    kb 20 db-hoz
Fánk kb 20 db-hoz

A langyos tejbe 1 evőkanál porcukrot keverünk, belemorzsoljuk az élesztőt, kevés liszttel megszórjuk és felfuttatjuk. A kelesztőtálba szitáljuk a meglangyosított lisztet, a közepéb...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk