- 240ml növényi olaj (repceolaj)
- 3 tojás
- 180ml pépesített ananász
- 250g cukor
- 300g liszt
- 2 tk szódabikarbóna
- csipet só
- 100g dió
- 80g mazsola
- 80g reszelt kókusz
- 200g reszelt sárgarépa
A cukormáz:
- 140g vaj
- 200g krémsajt
- 540g porcukor
- héja egy citrom
- 1 teáskanál citromlé
2 variáció
25 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
2 teáskanál fahéj
2,5 dl semleges ízű olaj (pl. napraforgómag-olaj)
25 dkg kristálycukor
30 dkg finomra reszelt sárgarépa
3 tojás
csipetnyi só
porcukor meghinteni
3 variáció
Répatorta recept:
1 csésze (100 gramm) pekándió vagy dió
3/4 pound (340 g) nyers sárgarépa (körülbelül 2 1/2 csésze finomra reszelt)
2 csésze (260 g) liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
1 1/2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só
1 1/2 teáskanál őrölt fahéj
4 nagy tojás
1 1/2 csésze (300 g) granulált fehér cukor
1 csésze (240 ml) pórsáfrány, növényi vagy repceolaj (vagy más ízetlen olaj)
2 teáskanál tiszta vanília kivonatot
Krémsajt
1/4 csésze (57 gramm) sótlan vaj, szoba hőmérsékleten
8 uncia (227 gramm) krémsajt, szoba hőmérsékleten
2 csésze (230 gramm) cukrászok (porított vagy jegesedés) cukor, rostált
1 teáskanál (4 gramm) tiszta vanília kivonatot
1 teáskanál finomra reszelt citromhéj (külső sárga bőr) (opcionális)
1. Kell nekünk egy kis téglalap alakú forma ( 20x35 cm), meg egy 180 fokra előmelegített sütő. Nem vagyok az a kibélelős típus, mert többnyire nincs rá szükség, csak a sütőpapír gyártók sújkolnak mást, de most a forma aljára érdemes sütőpapírt tenni, mert az ilyen laposdad süteményeket így könnyebb kifordítani, ráadásul lassabban hűlnek ki, amellyel elkerülhető a szalonnásodás. A méretre vágott sütőpapírt néhány vajpöttyel rögzítjük a forma aljához.
2. Az olajat, cukrot, tojásokat kézi mixerrel jól összekeverjük, majd hozzáadjuk az átszitált lisztet, sütőport, fahéjat, és megpöccintjük a sóval. Belekeverjük a tojásos mixtúrába, tökéletesen simára dolgozzuk. Utoljára keverjük bele a reszelt répát.
3. A formába töltjük, és kb.30.40 percig 190 C sütjük. Tűpróba után tegyük sütemény rácsra 5-6 percig, majd óvatosan borítsuk ki belőle. Ha kihűlt, havazzuk be porcukorral, vágjuk kockákra, vagy ahogy tetszik.
A titok egyik nyitja, hogy a répa mennyiségét nem kell túldimenzionálni, mert a legtöbb répatorta hetvenkedik a répa dús alkalmazásával, s ettől az eredmény sokszor nem desszertre, hanem egy édes vega köretre emlékeztet. A másik nyitja, hogy elhagytuk az ilyenkor sűrűn előírt barnacukrot vagy demerara cukrot. A szimpla kristálycukor nem olyan előkelő, viszont könnyebb lesz vele a tészta, meg a süti fogyasztása. A harmadik nyitja az, hogy a répát a lehető legfinomabb reszelőn kell lereszelni, hogy szinte teljesen beleolvadjon a tésztába, magát ne mutassa, csupán az íze galopozzon a szánkban. Az a bizonyos karamelles íz.
Tálba öntjük a langyos tejet, hozzáadjuk a kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd elkeverjük benne, és 10 perc alatt felfuttatjuk. Tálba tesszük a lisztet és hozzáöntjük...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepesa lisztet, a tejfölt és a tojást egy kicsi sóval összedolgozzuk, kinyújtjuk, a kenéshez a 12 dkg olvasztott zsírt 6 dkg liszttel elkeverjük, a nyújtott tésztára kenegetjük, fel...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű--egy tepsibe vagy egy magasabb falú tál aljára rakunk 1 sor kekszet -megfőzzük az epres pudingot és még forrón ráöntjük a keksz tetejére . elsimitjuk -újabb sor keksz -meg...
Elkészítési idő: 25 Nehézség: Könnyű