50 g élesztő
300 ml langyos tej
2 db egész tojás
60 g porcukor
60 g puha vaj
500 g átszitált liszt
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál rum (nem aroma)
1/4 tk. só
1. Szitáld az 500 g lisztet egy nagy tálba, és mérd ki külön az 50 g cukrot.
2. A kimért alapanyagokból tegyél 1 evőkanál cukrot és 3 evőkanál lisztet 3 dl langyos tejbe, és morzsold bele az élesztőt.
3. Kb. 15 perc alatt, meleg helyen futtasd fel az élesztőt.
4. A lisztbe tegyél közben 1/4 tk. sót és a maradék cukrot. Keverd el.
5. Olvassz fel 5 dkg vajat, és öntsd a liszthez.
6. Amikor az élesztő felfutott, öntsd azt is a liszthez.
7. A robotgép dagasztó fejével dagaszd 10 percen keresztül, amíg sima, egyenletes fánk tésztát nem kapsz.
8. Keleszd 30 percig meleg helyen, letakarva.
9. Lisztezett pulton ujjnyi vastagra lapogasd le a tésztát a tenyereddel.
10. 7-8 cm-es pohárral vagy pogácsaszaggatóval szúrj ki annyi fánkot, amennyit csak tudsz a tésztából.
11. A kiszúrt fánkokat takard le egy konyharuhával, és pihentesd 20 percig.
12. A maradék tésztát gyúrd össze, és keleszd ismét 20 percig, majd azt is lapogasd le és szúrd ki belőle a fánkokat.
13. Közben készülj elő a fánkok sütéséhez. Ehhez egy nagyobb lábasban vagy serpenyőben (aminek van fedője) melegíts fel legalább 1 l olajat.
14. A fánkokat óvatos mozdulattal tedd bele sülni az olajba úgy, hogy amelyik oldala kelesztésnél fölül volt, az legyen alul az olajban. Ha lekvárt szeretnél a kész fánkokba tölteni, akkor sütés előtt az ujjaddal nyomkodd be a fánknak azt az oldalát, amely alul lesz a sütéskor.
15. Fedő alatt süsd a fánkokat először 2-3 percig. Ezt is érdemes először kikísérletezni, szép aranysárga színű legyen a fánkok alja.
16. Fordítsd meg a fánkokat, és most már fedő nélkül süsd a másik oldalukat is 2-3 percig.
17. Egy szűrőlapáttal szedd ki a fánkokat, papíron itasd le róluk a zsírt.
18. A szalagos fánkot baracklekvárral vagy simán szokás tálalni. Akár lekvárral, akár anélkül, porcukorral bőven meghintve, frissen tálald!
180 C-fokos olajban süssük. Úgy pakoljuk az olajba, hogy először az az oldala kerüljön lefelé az olajba, amelyik kelesztés közben felül volt. Oldalanként kb. 2 perc sütés kell. Sütőrácsra szedjük.
.
Nyomózsákkal betölthetjük pudinggal vagy lekvárral…stb. A tetejét áthúzhatjuk csokoládéval, ganache-al, fondánnal, vagy egyszerűen csak porcukorral. Frissen fogyasszuk
A tepsit kibéleljük sütőpapírral, a sütőt előmelegítjük 180 C°-ra. A liszttel összekeverjük a sütőport és a szódabikarbónát. A Ramát, a kristálycukrot és a vaníliás cukrot habo...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA margarint a cukorral és a tojással kikeverjük, majd hozzátesszük a mézet, a tejet és végül a sütőporral összekevert lisztet. Zsírozott lisztezett tepsiben öntjük és megsütjük. A...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tészta hozzávalóit összegyúrjuk. 24×39-cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk. A tésztát le is hűthetjük,hogy jobban kezelhető legyen. Én,egyszerre tettem a tepsibe. A tésztá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat szép sorjában összekeverjük, közepes méretű zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük, a tetejére valókat is kikeverjük, és evőkanállal rácsurgatjuk, majd elsimítjuk a te...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű