1 db pulyka felsőcomb filé (kb. 80-90 dkg), 3 db tojás, 2 db csirkemáj, 2 db zsemle, 20 dkg szegfűgomba (vagy egyéb erdei), 1+3 ek liba vagy kacsazsír, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, nagy csokor petrezselyemzöld, 2 ek morzsolt majoranna, só, őrölt bors
A 2 tojásból, gombából , vöröshagymából 1 ek zsíron lágy tojásrántottát készítünk. Közben a szikkadt zsemléket 1-2 dl vízbe vagy tejbe beáztatjuk, majd kinyomjuk. A húst éles késsel felvágjuk, igyekezzünk minél nagyobb téglalapot kapni. A belső, apróbb izom(hús) kötegeket vágjuk le, tegyük félre. Enyhén sózzuk,borsozzuk a hús belső felületét.
Elkészítjük a tölteléket:
A nyesedék hús nagyon apróra vágjuk. A májat felkockázzuk.Mindezt elkeverjük a kinyomkodott zsömlével, a tojásrántottával, aprított petrezselyem zölddel és a többi fűszerrel. Szép, egynemű masszát keverünk belőle. A húsra kenjük úgy, hogy a két hosszanti szélen 2-2 ujjnyi rész csupasz maradjon. Mint a bejglit feltekerjük, és hústűvel összetűzzük.
Sütő edénybe tesszük. Felforrósítjuk a 3 ek zsírt és a húst ezzel meglocsoljuk. A hajtott fele legyen alul. Mellé szórjuk a felszelt fokhagymát. 1 dl vizet aláöntve, lefedve sütőbe toljuk. A sütőt 180 °C-ra állítjuk. A sütési hőmérséklet elérésétől számítva kb. 30 percig pároljuk. Majd a fedelet (v. fóliát) levesszük és 10 perc alatt locsolgatva megpirítjuk.
10 perc pihentetés után szeletelhetjük. Salátával fogyasztva önálló étel, köret nem szükséges hozzá.
Hidegen is nagyon finom.
Ha nincs comb filé, akkor szép nagy bőrös combot vásárolok, megnyúzom, kicsontozom, s ezekből levest főzök.
A csirkeszárnyakat kettévágom és 15 perc alatt előfőzőm. Ez a lépés elhagyható ugyan, de nagyban meggyorsítja a sütést. A szárnyakat sózom és egy kanál zsiradékkal forgatom össze...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csirkecombokat sózzuk, borsozzuk majd egy nagyobb tepsiben egy kanálnyi zsiradékon erős tűznél elősütjük. Mikor már szép piros, hozzátesszük a zöldséget, az aromátokat és a parad...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA húst sózzuk be, majd forgassuk meg lisztbe. Kivajazott tepsibe rakjuk, rá a sajtokat, hogy jól ellepje, majd öntsük fel tejszínnel. Fólia alatt addig süssük míg a hús nem puhul m...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt melegítsd elő 200 C-ra. A húst sózd, borsozd, szórd meg vegetával, majd pici olajon süsd elő pár percig mindkét oldalról. Amíg a hús sül, keverd össze kézi habverővel a feh...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes