7 l hideg víz
7 g borkén
5 dl 20 %-os ecet
28 dkg só
48 dkg cukor
10 db babérlevél
köménymag,
mustármag
borókabogyó
koriandermag
csöves erős paprika, vagy cseresznyepaprika
30 szem fekete bors
1 tk szalicil, vagy nátrium benzoát
A vízbe feloldom a sót, a cukrot, beleteszem a fűszereket, a borként, a nátrium benzoátot, és máris készen áll arra, hogy bármikor hozzáadjuk a savanyításra szánt zöldségeket. Természetesen a fűszereket a saját ízlésünknek megfelelően készítsük el. Ami fontos a borkén, és a tartósító, hiszen az teszi lehetővé, hogy roppanós savanyúságunk sokáig eltartható legyen. A zöldségek hozzávetőlegesen egy hét eltelte után fogyaszthatóak.
Az üvegek aljára egy ágacska borsikafű és tárkony. Erre a paprika, majd egész bors, mustármag és koriander (saját termésű). A leve hideg, sós, ecetes, édesítős (én xilitet használo...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézAz édes tésztából sütött palacsintákat fahéjas porcukorral megszórjuk és összehajtogatva, forrón tálaljuk.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz előkészített zöldségeket tiszta, forró vízzel gőzölt üvegbe tesszük. A zöldségeket szorosan helyezzük el, a közöttük lévő üregeket káposztadarabokkal töltjük ki. Leöntjük átszűr...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűPár éve már ezt is magunknak készítjük, mert a piacon hiába mondják, hogy nem ecettel savanyítják, mégis mindig érzem benne az ecet ízét, persze nekik nincs türelmük kivárni az éré...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes